Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obvodných lekárov okrem koronavírusu trápi zbytočná byrokracia navyše
Zdielať na

Obvodných lekárov okrem koronavírusu trápi zbytočná byrokracia navyše

BRATISLAVA / Zo všeobecných lekárov sa stali úradníci. Spôsobilo to nariadenie o vydávaní potvrdení pre ľudí, ktorí už COVID v minulosti prekonali. Lekári sú však nahnevaní. Čakárne pred ambulanciami sa pre byrokraciu zbytočne zapĺňajú zdravými ľuďmi. Volajú preto po zmene a inom riešení.


"Za jeden deň asi 80 percent našej práce tvorila žiať táto administratíva," vyslovila všeobecná lekárka Jana Bendová.
"Ešte viac nám to zahltí systém a ešte viac to zahltí už dnes preťažené ambulancie," dodáva Zuzana Dolníková z Asociácie poskytovateľov ambulantnej starostlivosti.

"Sa začínajú zasa zapĺňať úplne zbytočne, práve v tomto období, kvôli jednému potvrdeniu," vyjadril sa Marian Kollár zo Slovenskej lekárskej komory.

Takto rozhorčene sa dva dni po zverejnení zámeru slovenskej vlády ozývajú slovenskí lekári. Tvrdia, že najnovšie nariadenie je pre nich len obrovskou byrokratickou záťažou.  "Pán premiér, alebo pán minister nech sa prídu pozrieť, ako to u nás v ambulancii vyzerá. My naozaj vyšetrujeme pacientov osobne po telefonickom objednaní. Do toho telefonáty. Po pracovnej dobe, emaily. Roboty je naozaj nadhlavu pre každého z nás," uviedla lekárka Bendová.


Všeobecná lekárka hovorí, že jej ambulanciu zaplnili pacienti a telefón zahltili požiadavky tých, ktorí už COVID prekonali. Denne viac ako 50 ľudí, ktorí si žiadajú svoje potvrdenie. "Pritom každý z nich potvrdenie o tom má. Či už je to smska, keď boli na PCR teste, alebo je to ten certifikát, o AG teste," doplňuje všeobecná lekárka.

Lekárske organizácie preto volajú po zmene. Tak, aby pacienti s prekonanou pandemickou chorobou nemuseli túto skríningovo testovaciu administratívu riešiť.  "Ak by sa našiel spôsob, alebo cesta, ako prostredníctvom napríklad NCZI by pacientovi, nejakým elektronickým spôsobom bola doručená táto informácia a tá následne bola kompetentnými orgánmi akceptovaná ako potvrdenie o prekonaní choroby COVID 19," okomentovala Dolníková.


Šéf rezortu zdravotníctva sa však odvoláva na hlavných ministerských odborníkov, s ktorými vraj takéto nastavenie konzultoval. Či sa niečo zmení, nateraz povedať nevedel. "Musíme to s nimi znova prejednať, či budú vidieť nejaké iné alternatívne možnosti, ako im potvrdiť, že prekonali Covid 19," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

V tejto chvíli jasné nie je, kedy by sa takéto nariadenie mohlo upraviť. Otázkou je, či k nemu nedôjde až vtedy, keď sa celoplošné testovanie skončí. "Myslím si, že je najvyšší čas, nejaké pravidlá, nejaký návod, ako tých pacientov manažovať nám dať," uzavrela všeobecná lekárka Jana Bendová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy