Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od nového roka majú pomáhať vojaci polícii. Zisťovali sme, aké majú právomoci
Zdielať na

Od nového roka majú pomáhať vojaci polícii. Zisťovali sme, aké majú právomoci

BRATISLAVA / Od 1 januára vláda na zabezpečenie verejného poriadku, ako pomoc polícii vyčlenila 1.500 vojakov. Nebudú však zasahovať samostatne .Nás zaujímalo aké sú ich právomoci.

Zmiešané hliadky môžete stretnúť nielen pri testovacím miestach a na hraniciach, ale aj počas dopravnej kontroly .
"Vojaci pomáhajú na základe konkrétnych požiadaviek jednotlivých krajských riaditeľstiev Policajného zboru, či už pri zabezpečovaní ochrany života, zdravia, majetku, pri kontrole dodržiavania protipandemických opatrení, a ak je to potrebné, aj na hraničných prechodoch alebo pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky," informovala hovorkyňa policajného zboru Denisa Bárdyová.


Veliteľmi zmiešaných hliadok sú príslušníci policajného zboru. Vyčlenení vojaci v spoločných hliadkach majú právomoci ako bežní policajti no musia byť označený. Napríklad páskou. Príslušnosť na plnenie úloh Policajného zboru preukazujú svojou rovnošatou a vonkajším označením „POLÍCIA“," dodáva Bárdyová.


Vojaci môžu nielen asistovať policajtovi ale aj sami zakročiť. Môžu napríklad zastaviť a skontrolovať auto, prípadne prenasledovať páchateľa a použiť donucovacie prostriedky. Môžu skontrolovať vašu totožnosť či predviesť vás na policajné oddelenie. Vojaci pridelení k policajtom sú ozbrojení a majú právo služobný zbraň v prípade potreby aj použiť.

Počas mimoriadnej situácie môže vláda na pomoc polícii povolať aj príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, finančnej správy a dokonca aj vojakov v zálohe. Ku koncu minulého roka z policajného zboru odišlo 1.468 policajtov. Podľa vyjadrenie ministerstva vnútra to plnenie úloh polície nijako neohrozilo. Vláda im na výpomoc vyčlenila približne rovnaký počet vojakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy