Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
So snehom prichádza aj povinnosť navyše pre vodičov. Polícia upozorňuje na pokuty
Zdielať na

So snehom prichádza aj povinnosť navyše pre vodičov. Polícia upozorňuje na pokuty

BRATISLAVA / Lenivosť môže byť v týchto mesiacoch poriadne drahá. Vodičom, ktorí si vozidlo od snehu pred jazdou neočistia, hrozí pokuta. Navyše ohrozujú aj ostatných účastníkov cestnej premávky a dvojnásobne to platí pri nákladiakoch.

Ak si sadáte za volant po čerstvej snehovej nádielke, nezabudnite najprv svoje auto zbaviť bielej periny.
Nielen čelné a zadné sklo je nutné očistiť. Rovnako dôležité je odstrániť sneh, či ľad zo strechy a z kapoty auta.

" V zmysle zákona o cestnej premávke vodič je pred jazdou povinný očistiť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Ak tak vodič neurobí, dopúšťa sa priestupku za čo mu môže byť uložená bloková pokuta až do výšky 50 eur," informovala policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Uvoľnené snehové platne, či kusy ľadu z neočisteného auta, môžu v premávke ohroziť za vami idúcich vodičov a poškodiť im napríklad čelné sklo. Škoda, ktorá na vozidle vznikne je v takomto prípade krytá povinným zmluvným poistením. Dôležité je, aby ju vodič vedel poisťovni preukázať.

"Buď môžete zastaviť vodiča vozidla, z ktorého strechy sneh alebo ľad spadli a spísať záznam o nehode alebo môžete poisťovni predložiť napr. kamerový záznam. V každom prípade vinník musí nahlásiť škodu poisťovni do 15 dní. Len v našej poisťovni evidujeme každú zimnú sezónu niekoľko desiatok takýchto škôd," uviedla hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová. Nesplnením si povinností v zimnom období môžu vodiči ohroziť život a zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky, ako aj zbytočne zaplatiť pokutu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy