Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia chystá bič na nepoctivých vodičov. Za telefonovanie za volantom by ste mohli prísť o vodičák
Zdielať na

Polícia chystá bič na nepoctivých vodičov. Za telefonovanie za volantom by ste mohli prísť o vodičák

BRATISLAVA / Nedovolená rýchlosť a telefonovanie. To sú dve najčastejšie príčiny dopravných nehôd v minulom roku. Práve z týchto dôvodov chce polícia zmeniť zákon. Cestní piráti a telefonisti by mohli prísť o vodičák. A tieto priestupky by sa mohli započítať aj do karty vodiča. V prípade troch závažných priestupkov to znamená preskúšanie.

"Rýchlosť jazdy a telefonovanie by sme chceli zaviesť do závažného porušenia pravidiel cestnej premávky," povedal riaditeľ odboru dopravnej polície Ľuboš Rumanovský.

"Zaradiť toto do závažných priestupkov je dobré, pretože závažné priestupky sa zapisujú do karty vodiča a takto polícia vidí historiu, či ten vodič takéto priestupky robí opakovane," myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský.

Výška pokút by ostala rovnaká - pri telefonovaní je to v blokovom konaní do 100 eur, v správnom dvojnásobok. Výnimkou ostáva aj naďalej tzv.handsfree telefonovanie - dopravným policajtom teda pribudne len možnosť - odobrať vám vodičák.  "Všetko záleží na tom, aký vodič, aký priestupca, akú má kartu vodiča, a či to bude vybavené v správnom alebo blokovom konaní," konštatuje Rumanovský.

Podla priestupkového zákona je prekročenie rýchlosti jazdy odstupňované v troch bodoch a k tomu priradené tieto sankcie. Pribudne len spomínaný zákaz činnosti viesť motorové vozidlo.


1. V obci najviac o  20km/h alebo mimo obce o 30 km/h - pokuta do 100 eur
2. V obci o 21 až 50 km/h alebo mimo obce o 31 až 60 km/h - pokuta do 600 eur + zákaz činnosti do 6 mesiacov
3. v obci o viac ako 50 km/h alebo mimo obce o viac ako 60 km/h - pokuta 500-1000 eur + zákaz činnosti od 6 mesiacov do 3 rokov

"To znamená, kto prekročí v obci od 21 - 50 a mimo obce od 31- 60 rýchlosť, tak bude mu môcť byť udelená pokuta a zákaz činnosti do 6 mesiacov, a ten tretí bod kto prekročí o viac ako 50 v obci a o viac ako 60 mimo obce - od 6 mesiacov do 3 rokov," povedal riaditeľ Rumanovský.


"Na jednej strane je to dobre voči pirátom, na druhej strane vodičovi sa može stať že prehliadne zabudnutu 30-tku, ide 51 km/h a dojde o vodičský preukaz na pol roka," myslí si analytik Drahovský.


V minulosti prekročená rýchlosť jazdy spadala medzi závažné porušenia pravidiel cestnej premávky. V roku 2015 to však zrušili. "Tu sa ukázalo to, že sanckia za prekročenie rýchlsoti nie je dostatočnou ujmou za spáchanie priestupku a ani dostatočnou ochranou ostatných účastníkov cestnej premávky," povedal riaditeľ odboru dopravnej polície.

Doškoľovací kurz, preskúšanie z odbornej spôsobilosti, či preskúmanie psychickej ako aj zdravotnej spôsobilosti  čaká každého vodiča, ktorý za poledných 12 mesiacov porušil pravidlá cestnej premávky 3x závažným spôsobom a bola mu uložená pokuta vyššia ako 50 eur. "Teraz bude medzi tieto priestupky patriť aj rýchlosť a telefonovanie, u nových mladých vodičov sú to len 2 prietupky takéto," uviedol analytik Drahovský.

Tento návrh zákona už prešiel aj vnútrorezortným pripomienkovým konaním. To znamená, že je zatiaľ utajený, následne by mal návrh zákona putovať do medzirezortného pripomienkového konania. Odtiaľ na vládu, ktorá ak návrh zákona schváli, rozhodovať budú ešte poslanci v Národnej rade. Nuž a po parlamente bude mať posledné slovo prezidentka. "Ale niektoré takéto veci sa riešia vyhláškou, a vtedy ej to v právnej gescii ministerstva vnútra," uzavrel analytik Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy