Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruská zima bez rusky hovoriacich turistov. Ďalšia rana pre tatranský cestovný ruch
Zdielať na

Ruská zima bez rusky hovoriacich turistov. Ďalšia rana pre tatranský cestovný ruch

VYSOKÉ TATRY / Voľakedy to bola pre tatranských hotelierov udalosť roka, no tentokrát sú naše veľhory opustené. Pravoslávny Nový rok oslavovali v Tatrách v minulosti stovky Rusov a Ukrajincov. A tí veru nešetrili. Pre koronakrízu však teraz nepristálo na popradskom letisku ani jedno lietadlo z Moskvy či Kyjeva.

"Nie nie, z týchto rusky hovoriacich krajín neprišli žiadni pasažieri," informuje riaditeľ letiska Poprad Peter Dujava. A to je ďalšia rana pre tatranský cestovný ruch. Pristávacia dráha na popradskom letisku je opustená. Smutný bol nielen klasický ale aj ten pravoslávny Silvester. Vôbec to nevyzeralo, že je ruský nový rok a o číslach z minulej sezóny môžu teraz iba snívať. 

"Bolo to 8000 tisíc pasažierov, ktorí týmito linkami k nám prišli," hovorí Dujava. Za iných okolností by boli parkoviská pred tatranskými hotelmi plné áut ruskými alebo ukrajinskými evidenčnými číslami

Jeden z hotelov opustili ubytovaní hostia 1. januára. Teraz je zatvorený. Minulý rok o takomto čase v ňom bolo veselo. "Mali sme aj ukrajinského kuchára, ktorý im to všetko pripravil," hovorí riaditeľ hotela na Štrbskom plese Jozef Bendžala. 

Ukrajinci do poslednej chvíle verili, že prídu a do cestoviek aj telefonovali, aby si zarezervovali lyžovačku práve počas ich sviatkov. "Záujem bol veľký, my sme verili, že budeme lietať od polovice decembra do marca ale tak takáto je situácia," hovorí riaditeľ cestovnej agentúry Peter Luptak. "Je to smutné, nielen Silvester ale aj ostatné obdobia, je to dosť smutné," hovorí Bendžala.. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy