Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vystavia poradovníky pre čakateľov? Prvá tretina ľudí by mala byť podľa Matoviča zaočkovaná až v júni
Zdielať na

Vystavia poradovníky pre čakateľov? Prvá tretina ľudí by mala byť podľa Matoviča zaočkovaná až v júni

SLOVENSKO / Očkovacia stratégia by ešte do konca tohto týždňa mala prejsť zmenou. Zamestnanci kritickej infraštruktúry by podľa ministra zdravotníctva nemali byť uprednostnení pred staršími ľuďmi. Mali by byť na rezervnom zozname v prípade, že by sa v daný deň nedostavili objednaní pacienti. V Banskej Bystrici už dnes očkovali zamestnancov domovov sociálnych služieb. A od 18 januára prídu na rad klienti. Novými informáciami prekvapil Igor Matovič. Bežná populácia sa podľa neho nezačne očkovať na Veľkú noc, ako sa očakávalo, ale až v lete.

V Banskej Bystrici doteraz zaočkovali 4 000 ľudí, v stredu prišli na rad zamestnanci DSS. "U nás je vysoký záujem o očkovanie, až 90 percent zamestnancov," priblížila riaditeľka DSS Ladomerská Vieska Miroslava Urblíková. "Čo sa týka celkového počtu zamestnancov, tak zariadenia, ktoré zriaďuje Banskobystrickýsamosprávny kraj, majú 1 752 zamestnancov a zaočkovaní budú všetci, ktorí o to prejavia záujem," upresnila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. 

Väčšina zariadení v kraji má pozitívnych klientov aj zamestnancov. Bez jediného prípadu ochorenia je v kraji iba 6 DSS. V banskobystrickej nemocnici už vakcínu dostali všetci zdravotníci, idú podľa presných zoznamov. K nepovolenému uprednostňovaniu u nich vraj nedochádza. "Sú to aj zamestnanci nemocnice, ale sú to aj záujemcovia, ktorí sa nahlasujú cez portál korona.gov.sk a záujemcovia z radov kritickej infraštruktúry," informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. 

"Čo sa týka postupu očkovania, si myslím, že to tempo je dobré. Chceli by sme začať od osemnásteho očkovať už zariadenia sociálnej starostlivosti pomocou mobilných výjazdových jednotiek," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Rovnaký názor ale nezdieľa premiér. Podľa neho sa s očkovaním bežnej populácie nezačne v období Veľkej noci, tak, ako už avizovali. "Máme k dispozícii očkovacie látky pre pár percent ľudí. My budeme mať jednu tretinu ľudí zaočkovanú, keď všetko dobre klapne, možno niekedy v júni," reagoval premiér Igor Matovič. 

Podľa analytika, ak do marca príde aspoň milión vakcín a zaočkujú sa zdravotníci, domovy sociálnych služieb a ľudia starší ako 65-rokov, efekt pocítime všetci. "Vieme zabezpečiť to, že vykryjeme viac ako 90% úmrtí a hospitalizácií, lebo toto sú práve tie vekové skupiny, ktoré sú najčastejšie hospitalizované a najčastejšie majú problémy, ktoré často končia smrťou. Stačí nám na tie tri mesiace, aby sme vykryli to, čo potrebujeme," vysvetlil analytik Martin Smatana. 

Minister pritom zároveň v stredu pripustil aj zmeny pri voľných termínoch na očkovanie. Všetky vakcinačné centrá povinne vytvoria rezervné zoznamy a koho budú na rezervné zoznamy pripisovať? "Mojim názorom je, že práve tí zamestnanci kritickej infraštruktúry by nemali byť teraz uprednostnení pred tými staršími. Je bežným štandardom, že v daný deň sa nedostaví 100% objednaných ľudí, a preto treba vystaviť poradovníky čakateľov a práve tie poradovníky čakateľov by mali byť vystavené práve z pracovníkov kritickej infraštruktúry," myslí si Krajčí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy