Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TV JOJ zistila, čo môže stáť za zatvorením patológie v Nových Zámkoch a Komárne
Zdielať na

TV JOJ zistila, čo môže stáť za zatvorením patológie v Nových Zámkoch a Komárne

BRATISLAVA / Celosvetová pandémia zasiahla všetky oblasti ľudstva. Strach z nového koronavírusu hral do karát šíriteľom bludov, takzvaných hoaxov. Dezinformácie dokážu ovplyvniť správanie a životy ľudí. O to viac sú nebezpečnejšie, keď sa týkajú zdravia. Takéto vymyslené správy, ktoré sa nezakladajú na pravde, môžu mať fatálne následky.

Šírenie nezmyslov súvisiacich s ochorením COVID-19, je v porovnaní s ostatnými rokmi najintenzívnejšou dezinformačnou kampaňou. Nie len na Slovensku, ale žiaľ na celom svete. "Silná vlna dezinformácií zasiahla aj ochrannú schopnosť rúšok, legálnosť dodržiavania mimoriadnych opatrení alebo čipovanie občanov zúčastňujúcich sa plošného testovania," informovala hovorkyňa policajného zboru Denisa Bárdyová. 

Sprostá propaganda


V ostatných dňoch, keď na Slovensku pribúda počet nakazených, hospitalizovaných a žiaľ aj veľký počet mŕtvych v spojitosti s ochorením COVID-19, popierači a šíritelia nezmyslov prichádzajú s už naozaj absurdnými výmyslami.

 "Dementi z Bratislavy z ministerstva zrušili odber mŕtvol a nechali zatvoriť do odvolania patologiiu v Nových Zámkoch a v Komárne. Dôvod? Je COVID a je zakázané pitvať! Aby sa nezistilo kto naozaj zomrel na COVID a kto nie. Všetkých mŕtvych už píšu že zomreli na COVID. Majú za to prahchy a aj odmeny," píše sa v jednom zo statusov. 

"Je to iba divadlo, fraška ako v USA. Aj na Slovensku to robia rovnako a na základe jednotných inštrukcií od farmacelutických korporácií. Volal som s bývalým spolužiakom z VŠ-ky z Nitry, čo tam robí pri Nemocnici v jednej firme a ten mi to povedal. Denne tam zvážajú mŕtvych z celého širokého okolia. Je to komédia. Asi tak. Ku**a banda je to podvodnícka. A aj toto všetko čo sa deje tu u nás! A ľudia iba čušia, HNUS!!!," uvádza komentár.

Napríklad aj túto správu zdieľalo veľké množstvo ľudí na Slovensku, ale aj v Česku. Väčšinou tí, ktorí šíria aj ďalšie nezmyselné statusy. Pritom by stačilo naozaj málo, overiť si fakty.

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je zriaďovateľom 10 súdnolekárskych a patologicko-anatomických pracovísk na Slovensku: 2x pracovisko patologickej anatómie v Bratislave, 1x pracovisko súdneho lekárstva v Bratislave, pracoviská súdneho lekárstva a patologickej anatómie v mestách Nitra, Martin, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Poprad a Košice. V mestách Nové Zámky a Komárno úrad nemá zriadené žiadne pracovisko. Už len na základe uvedených informácií je možné konštatovať, že ide o hoax. Všetky pracoviská úradu pracujú v plnom režime, aj napriek kritickej situácii," konštatuje v stanovisku Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.


Ďalšie haoxy, pre vzdelanejších ľudí ľahšie vyvrátiteľné, sú fotografia z cvičenia zo zahraničia, kde zdravotníci v oblekoch nesú figurínu a konšpirátori hovoria, že ide o umelé navyšovanie počtu infikovaných. "Tiež zábery zo zavretých odberných miest, ktoré boli schválne vyhotovené počas obednej prestávky alebo mimo prevádzkovej doby s cieľom poukázať na umelé navyšovanie infikovaných," dodáva Bárdyová.


Polícii sa podarilo od vypuknutia pandémie doposiaľ vysvetliť viac ako 110 dezinformácií.
Často sa im podarí aj vypátrať autora nezmyslu. Hrdinovia a samozvaní odborníci na Facebooku sa po vypočutí často rozplačú, že to tak nemysleli, alebo tvrdia, že sa im niekto prihlásil na ich účet...opakovane.


"V osobnej konfrontácii autori takýchto statusov nevedeli poskytnúť žiadne relevantné informácie, iba výhovorky a zahmlievanie. Rovnako nepravdivé boli správy o smrti 11-ročného chlapca na následky antigénového testovania. Pomyselných päť minút slávy si užila aj ihla injekčnej striekačky, ktorej princíp fungovania spochybňovali tisíce ľudí, čo si vyžiadalo odborné vysvetlenie zdravotníkov," objasnila policajná hovorkyňa.


V rôznych článkoch, statusoch, či pri fotografiách sú vymyslené a nepodložené informácie, ktoré majú v ľuďoch vyvolať strach. V texte je často uvedené aj to, že média o tejto "zaručenej" správe určite nebudú informovať alebo že klamú. Pritom práve pri takýchto vymyslených a vo veľkom počte zdieľaných správach platí príslovie "Zlodej kričí, chyťte zlodeja..teda v tomto prípade by sme to mohli obmeniť: Klamár kričí, všetci ostatní klamú."
Väčšinou tieto správy šíria ľudia, ktorí majú niekoľko profilov pod rôznymi menami, či prezývkami. "Medzi základné motívy tvorby a šírenia dezinformácií patria hybridné útoky, ekonomické dôvody, ale aj uspokojenie vlastného ega," skonštatovala hovorkyňa Bárdyová.


Polícia sa vie dopracovať k autorom podobných nezmyslov, aj keď vystupujú pod vymyslenými menami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy