Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rada prokurátorov sa zhodla na mene, ich kandidátom na špeciálneho prokurátora je Peter Kysel
Zdielať na

Rada prokurátorov sa zhodla na mene, ich kandidátom na špeciálneho prokurátora je Peter Kysel

ŽILINA / Členovia rady prokurátorov majú za sebou mimoriadne zodpovednú úlohu. Stretli sa v Žiline, aby rozhodli o kandidátovi na post špeciálneho prokurátora. Vyberali medzi dvoma mužmi, ktorí majú dlhoročné skúsenosti vo svojej profesii.

Rada prokurátorov 4. januára 2021 na mimoriadnom zasadnutí rozhodla o ich kandidátovi na funkciu špeciálneho prokurátora. Vyberala z dvojice Peter Kysel a Ján Šanta. Obaja sa zhodujú v tom, že by bolo treba personálne posilniť špeciálnu prokuratúru. 

"Treba zefektívniť činnosť prokuratúry a koncentrovať tú štruktúru do korupčno-ekonomických trestných činov," vyjadril sa Ján Šanta. "Je množstvo vecí, ktoré treba ponaprávať, je množstvo vecí, ktoré nás čaká do budúcnosti," vyhlásil Peter Kysel. 

Rada zasadala od 10:00 na Krajskej prokuratúre Žilina a svojho kandidáta oznámila ešte v ten istý deň v poobedňajších hodinách. Je ním Peter Kysel.

Návrhy kandidátov na špeciálneho prokurátora je možné podávať do 8. januára 2021. Kandidátov môžu navrhovať poslanci Národnej rady SR (NR SR), minister spravodlivosti, Rada prokurátorov, verejný ochranca práv, profesijné organizácie právnikov či vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva.

Svojho kandidáta zatiaľ oznámila len Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá na tento post navrhla advokáta Daniela Lipšica. Uchádzačov čaká verejné vypočutie pred parlamentným výborom a samotná voľba sa má uskutočniť na schôdzi parlamentu, ktorej začiatok je naplánovaný na 26. január 2021.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy