Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Darované Vianoce: Dávid dostal nové okuliare a Riško sa môže zúčastniť dištančného učenia
Zdielať na

Darované Vianoce: Dávid dostal nové okuliare a Riško sa môže zúčastniť dištančného učenia

SNINA / Dom s kamennými múrmi a v ňom skromne žijúca rodina v obci Ulíč. Otec si nemôže nájsť stabilnú prácu, vďaka ktorej by mohol dať svojim synom viac než teraz. Samotné deti priznávajú, že kamarátom trochu závidia. V tomto dome sme už Vianoce raz darovali a po piatich rokoch sme sa k ním vybrali zistiť ako sa majú.

Po piatich rokoch odkedy im TV JOJ a anonymný darca darovali Vianoce sa opäť redaktor Jozef Kačmáry vybral za rodinou Citriakových. Medzičasom sa rodina rozrástla o ďalšieho člena. Najmladší člen má už dva roky. 

"Keby to bolo v mojich silách tak im dám všetko, ale nedá sa," priznáva otec Michal Citriak. Z chalanov sa už stali chlapi, ktorí pomáhajú doma ako môžu. "Mrzí ma to, že im nemôžem dať všetko, čo by si zaslúžili," hovorí mama Katarína Citriaková. V okolí Ulíča prevláda vysoká nezamestnanosť a pomerne rozšírená je aj chudoba. "Ja už som v staršom veku a keď sa niekde pýtam na prácu, tak nemám šancu," vysvetľuje aktuálny stav otec rodiny. "Iné deti majú viac ako my. Keď idem spať, snívam, že by som sa mal o trochu lepšie," zamyslel sa syn Dávid, ktorý by potreboval nové okuliare. Tie jeho sú mu už malé a otec mu ich zalepil, pretože sa mu zlomili. Starší Erik túži po počítači, aby sa mohol učiť na diaľku. Ten jeho sa mu pokazil a momentálne má požičaný od svojej triednej učiteľky.

Vďaka košickému anonymnému darcovi a ďalším, ktorí sa rozhodli k myšlienke pomáhať pridali sme im tentoraz pripravili veľké prekvapenia. "Ďakujeme anonymnému darcovi z Košíc, že sme mohli aj my, čaňanskí otužilci pridať," poďakovala jedna z dobrovoľníčok, Michaela Hockicková. Jedným z darov bola aj chladnička, aby si vianočné potraviny mali kam dať. "Som milo prekvapený, že z takej diaľky prišli," komentoval pomoc od otužilcov otec Michal. Rodina Citriakových si vďaka dobrovoľníkom a darcovi našli pod stromčekom veľa darčekov. Dávid dostal nové okuliare a Richard nový počítač, vďaka ktorému sa bude môcť učiť na diaľku. "O takých Vianociach som sníval, ale nemyslel som si, že sa mi splnia," priznal šťastný Dávid. "Vážim si, že ste mi dali peniaze na nové okuliare," poďakoval Dávid, ktorý bez okuliarov len ťažko vidí. "Nech mi slúži zdravie, takému dobrému človeku," odkázal nakoniec otec Michal Citriak anonymnému darcovi z Košíc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy