Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Darované Vianoce: Okrem darov dostalo oddelenie infekčnej kliniky aj prekvapenie
Zdielať na

Darované Vianoce: Okrem darov dostalo oddelenie infekčnej kliniky aj prekvapenie

KOŠICE / Tentoraz sme s vianočnými darmi od košického darcu nešli k deťom, ale netradične na miesto a za ľuďmi, kde v týchto dňoch zachraňujú ich rodičov a najmä starých rodičov. V našej ešte stále Vianočnej dodávke sme priviezli veci, ktoré im na oddelení pomôžu. Personál pri nich počas dlhých služieb aspoň na chvíľu zrelaxuje. K tomu sme pribalili aj výnimočné prekvapenie.

Toto je príbeh celého Slovenska, na pomoc pri odovzdávaní sme si aj tento raz pozvali pomocníkov. "My sa v mene mojej rodiny pripájame k anonymnému darcovi z Košíc," hovorí Ondrej Kandráč. Ten nás poprosil, aby sme pomohli práve tým, ktorí za nás a našich príbuzných bojujú do posledných síl a preto naša cesta viedla na kliniku infektológie. "Tá práca je teraz enormne náročná a všetko, čo pomôže trošku rozptýliť určite veľmi pomôže," primár kliniky infektológie UNLP Košice MUDr. Martin Novotný. 

Okrem darov sme celému oddeleniu infekčnej kliniky pripravili také prekvapenie, aké pod svojimi oknami ešte nevideli. Pred kliniku mohla vyjsť len časť personálu, aj to na obmedzený čas. Ostatní sa museli zostať starať o pacientov. "Síce len na chvíľočku som mohla vybehnúť ale aspoň na chvíľku," hovorí hlavná lekárka kliniky infektológie  MUDr. Ivana Hockicková. "Ja si myslím, že to najmenšie, čo môžeme urobiť je, že ich prídeme pozdraviť," hovorí Kandráč. "To pomôže určite pri práci, lebo je to teraz veľmi náročné psychicky pre nás, lebo tých pacientov je strašne veľa a sú v zlom stave, čiže keď trošku sa vie človek  tak psychicky odpútať pesničkou, určite to pomôže," hovorí Hockicková. "Nabúrať ten stereotyp veľmi namáhavej práce, ktorú teraz zažívajú," hovorí Novotný. "Predsa len v tomto období, ktoré trvá od februára nemôžeme byť úplne strnulí ale musíme mať aj záblesk radosti v očiach. To pomôže aj pacientom," hovorí prednosta kliniky infektológie UNLP Košice prof. MUDr. Pavol Jarčuška. 

Hrdinom týchto dní sme odovzdali aj náklad od košického darcu veriac, že to pri ich práci a pomoci pomôže. "Tieto veci viac-menej presne pomáhajú teraz v tom najhoršom extrémnom vyčerpaní," hovorí Novotný. Žiaľ tieto okamihy nemohli trvať dlho, museli sa totiž ísť venovať pacientom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy