Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Výpoveď Milana Lučanského: Daroval som tisíce. Je smutné, že ja musím preukazovať svoju nevinu
Zdielať na

Výpoveď Milana Lučanského: Daroval som tisíce. Je smutné, že ja musím preukazovať svoju nevinu

Archívna reportáž: Generál Milan Lučanský zomrel

BRATISLAVA / Ako vnímal dnes už zosnulý exprezident polície Milan Lučanský svoje trestné stíhanie, odhaľuje časť z jeho výsluchu na polícii zo dňa 3.12.2020. Možno práve z neho sa dá pochopiť aspoň časť z toho, ako vnímal závažnú situáciu, do ktorej sa dostal aj pre tvrdenia dvoch súčasných svedkov prokuratúry a kajúcnikov Norberta Pakšiho a Františka Böhma. Mužov, ktorí mu údajne dodávali čierne peniaze.

Hľadanie advokáta a útočisko v zahraničí 

O tom, že Milan Lučanský príde 3. decembra na policajné prezídium a podrobí sa výsluchu, novinári vedeli už deň predtým. Medzi niektorých totiž prenikli informácie o tom, že exprezident hľadá intenzívne obhajcov, ktorí ho budú na výsluchu sprevádzať. Netrvalo dlho a zistili, že s Lučanským sa výsluchu zúčastní nitriansky advokát Miloš Beresecký. Minimalista v mediálnom komentovaní trestných vecí, v ktorých zastupuje svojich klientov, a ktorého verejnosť mohla spoznať pri sledovaní súdneho procesu s vrahmi novinára Jána Kuciaka. Zastupuje totiž obžalovaného z vraždy Tomáša Szabóa. Lučanský v tom čase bol v Chorvátsku. Milan Lučanský bol ešte 2.12.2020 v Chorvátsku. Nie na úteku, polícia vedela, kde je a komunikovala s ním. Televízia JOJ ho zastihla na jeho mobilnom čísle. Povedal, že ak ho vyšetrovateľ na výsluch zavolá, okamžite príde, neskrýva sa a bude vypovedať. Tak sa aj stalo, a o 24 hodín už Lučanský sedel na NAKA v Bratislave a čítal obsah svojho obvinenia. Výsluch začal o 9:30. Novinárom sa Lučanský vyhol. Vyšetrovateľ plk. Ľubomír Daňko mu v ňom napísal, že si na "výpalnom" od pochybných podnikateľov zarobil za čias šéfovania polície až 510 000€. 

​Lučanský obvinenie polície zobral osobne, reagoval emotívne, ale vyjadril sa k obvineniu celkom rozsiahlo. "Nikdy som od tých zmrdov nemal dôvod ani motív brať peniaze," povedal v rámci svojho výsluchu. Lučanského vyjadrenia pri výsluchu k obvineniu napovedajú, ako trestné stíhanie na exprezidenta polície doľahlo. Najviac to vystihuje časť, ktorú sám označil za dôležitú pre svoju obhajobu.

Na charitu som rozdal 170 tisíc eur. Všetko je doložené účtami

Bývalý prezident polície chcel vyšetrovateľovi dokázať, že podozrenia o braní úplatkov sú len výmysly a na zneužívanie svojho postavenia nebol odkázaný. Peňazí mal dosť a všetky získal legálne. V tejto časti výsluchu sa vrátil do roku 2019. V tom roku došlo k mimosúdnemu usporiadaniu sporu Lučanského s médiami, ktoré o ňom zverejnili nepravdivé články. Lučanský vyšetrovateľovi uviedol, že z mimosúdneho vyrovnania získal 150 000 eur. Nič zo získaných peňazí si nenechal a všetky daroval na charitatívne účely. Konkrétne uviedol, že chorým deťom daroval cez Národný onkologický ústav detských chorôb 70 tisíc eur. Ďalšie tisícky daroval umeleckým školám. Na katolícku cirkev daroval zo získaných peňazí 25 tisíc eur. Okrem toho zo svojich pridal 20 tisíc eur, z ktorých dal časť na pomoc v prípade padnutej bytovke na východe Slovenska, aj na mŕtveho policajta. 

Lučanský uviedol: "Takže som pri tom, ako som dostal 150 tisíc eur, rozdal 170 tisíc eur, čo je overiteľné z bankových výpisov. Takže som nebol odkázaný na nejaké peniaze od Böhmovcov alebo Pakšiovcov, ale bol by som si tieto peniaze nechal na svojom účte."

​Peniaze z úplatkov boli podľa Lučanského len výmyslom policajtov a ďalších obvinených, ktorých NAKA zadržala, obvinila a ktorí zo strachu pred dlhoročným väzením začali s vyšetrovacími orgánmi spolupracovať a udávať ďalších ich údajných komplicov.

V poslednom období nič iné nerobím len chodím a vysvetľujem vyšetrovateľom, že som nikdy žiadne peniaze nezobral

Aj pri tomto výsluchu po vznesení obvinenia sa exprezident polície Milan Lučanský jednoznačne vyjadril, že sa chce obvineniam aktívne brániť. Priamo do zápisnice o výsluchu obvineného uviedol, že žiada konfrontácie so všetkými, ktorí o ňom tvrdia, že od nich bral peniaze, či iné nezákonné výhody. Na záver výsluchu Milan Lučanský prejavil svoje emotívne vnímanie celej situácie. Po deväťdesiat minútovom výsluchu uviedol nasledovné: "Na koniec ešte chcem uviesť, že nikdy som si neuvedomoval, ako je u nás postavený trestný poriadok a trestný zákon, ale je smutné, že ja musím dokazovať svoju nevinu a nie naopak, že by mne bola dokázaná nejaká vina." Milan Lučanský po tomto výsluchu už z budovy Prezídia PZ domov neodišiel. Skončil v cele policajného zaistenia. Už 6.12. o jeho vzatí do väzby rozhodol Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Pár dní po prevezení do ústavu na výkon väzby v Prešove sa Lučanský zranil. Podla informácii TVJOJ sa Lučanskému údajne pri vstávaní z postele zakrútila hlava počas toho ako si obúval papuče a počas pádu sa udrel o kovový rám postele.

NA PREŠETRENIE BUDE DOHLIADAŤ AJ ŽILINKA

30.12.2020 v deň, keď generálny prokurátor verejne vyhlásil, že úraz si Lučanský spôsobil sám a bez zavinenia inej osoby, sa exprezident polície vo väzenskej cele obesil. Na samovraždu použil teplákovú mikinu, ktorú uviazal o rám postele. Ešte predtým generálny prokurátor Maroš Žilinka uviedol, že pri vyšetrovaní prvého úrazu Lučanského v cele nemal žiadny dôvod, aby sa osobne s Lučanským stretol, prípadne ho telefonicky kontaktoval pre objasnenie incidentu. "Ja som nemal ako generálny prokurátor dôvod na to, aby som kontaktoval obvineného. Ja som využil všetky zákonné možnosti na preskúmanie okolností vzniku zranenia a dodržiavania zákonnosti na úseku výkonu väzby," vysvetľoval Maroš Žilinka. Podla Žilinku Lučanský ako šéf polície pre spoločnosť urobil aj veľa dobrého. Po informácií o tom, že sa Lučanský 30.12.2020 obesil v cele, generálny prokurátor okamžite vycestoval do Prešova, aby osobne prešetril okolnosti tejto tragickej udalosti.

Elitný prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GPSR Ján Šanta pre webový portál noviny.sk uviedol k udalosti so samovraždou exprezidenta polície Lučanského nasledovne: "Je to pre mňa najnepochopiteľnejšia udalosť roka. Dôležité teraz je, že vec okamžite a osobne riešil generálny prokurátor, že bolo ihneď začaté trestné stíhanie smerujúce k objasneniu tejto udalosti, a že beží v tomto smere vyšetrovanie. V prípade obvinenia M. Lučanského musí byť trestné stíhanie zastavené pre jeho neprípustnosť, pretože obvinený zomrel." 

LUČANSKÝ JE PO SMRTI UZNANÝM ZA NEVINNÉHO

Smrť obvineného znemožní preukázať podozrenia. Lučanský zostane navždy už len exprezident polície, ktorého vyšetrovatelia chceli stíhať, no nemohli. Podľa špecialistu na trestné právo a advokáta Adriána Kuceka je v prípade obvineného, ktorý je po smrti, trestné stíhanie nemožné. "Proti tomu, kto zomrel je ďalšie trestné stíhanie neprípustné. Z uvedeného dôvodu preto musí dozorový prokurátor bezodkladne zastaviť trestné stíhanie voči takejto osobe. S ohľadom na tieto skutočnosti potom súd nemá už možnosť rozhodnúť o vine alebo nevine obvineného a z tohoto dôvodu sa považuje obvinený za nevinného," konštatoval advokát Kucek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy