Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Detenčný ústav na Slovensku stále chýba. Tento rok by vraj mohol byť výnimkou
Zdielať na

Detenčný ústav na Slovensku stále chýba. Tento rok by vraj mohol byť výnimkou

SLOVENSKO / Už viac ako desať rokov počúvame o vybudovaní zariadenia pre nebezpečných a psychicky chorých zločincov. A už takmer desať rokov takto v období Vianoc a príchodu Nového roka skonštatujeme, že detenčný ústav, stále nemáme. Po tom, čo sa začiatkom tohto roka úspešne skončilo verejné obstarávanie na dokončenie stavby v Hromovciach, sme k cieľu o niečo bližšie.

Ku koncu budúceho roka zistíme, či sme sa dostali do fázy realizácie, alebo opäť skonštatujeme, že zatiaľ nie je toto zásadné zariadenie pre psychicky chorých recivilistov pripravené.

Reálne sa stavať začalo, celý proces ale spomalilo niečo iné. "Prvá vlna korona vírusu spomalila termín začiatku výstavby nového detenčného ústavu, pôvodne sa malo začať v marci tohto roka ale začalo sa v máji. Aktuálne už ideme v zmysle harmonogramu. Dokončujú sa práce v súvislosti s kúrením, vetraním a zaujímavosťou je napríklad zelená strecha," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.  

Neuveriteľné sa stáva skutočnosťou a rozostavaná budova sa po rokoch dočká nového šatu. Kedy by sa recivilisti mohli dostať do tohto ústavu zatiaľ ostáva otvorené. "Čo sa týka dokončenia detenčného ústavu, predpokladáme dokončenie na jar v roku 2022 a jeho spustenie predpokladáme v lete 2022," hovorí Eliášová. 

Kapacita bude zhruba osemdesiat ľudí, čo zďaleka nepokrýva potreby Slovenska. Ešte minulá vláda sľubovala, že ďalšie detenčné centrum vyrastie pri väznici v Rimavskej Sobote. " Pozitívne je, že sa to už podarilo presadiť v praxi," dodala Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy