Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NDS otvorila na severe Slovenska nový úsek diaľnice
Zdielať na

NDS otvorila na severe Slovenska nový úsek diaľnice

OKRES ČADCA / Obyvatelia mesta Čadca a obce Svrčinovec dostali obrovský vianočný darček. Využijú ho však aj tisícky ďalších ľudí, ktorí budú autami prechádzať touto oblasťou. Popoludní totiž Národná diaľničná spoločnosť oficiálne otvorila úsek diaľnice Čadca Bukov - Svrčinovec.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v pondelok odovzdala motoristom do užívania nový úsek diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec. Ako informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková, takmer šesťkilometrový obchvat Čadce výrazne odľahčí cestu I/11 v intraviláne mesta. Výstavba diaľničného úseku trvala štyri roky.

Na obchvate Čadce dlhom 5 673 metrov je postavených 19 mostov a dve križovatky Bukov a Podzávoz. Zhotoviteľom stavby za zmluvnú cenu viac ako 239 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) je združenie stavebných spoločností Strabag, s. r. o. (vedúci člen), PORR, s. r. o., a Hochtief CZ, a. s. Projekt je spolufinancovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 a z Nástroja na prepojenie Európy.

NDS zároveň upozorňuje motoristov, že novootvorený úsek D3 je spoplatnený v zmysle dopravného značenia. "Vodiči motorových vozidiel do 3,5 t potrebujú mať pred vstupom na diaľnicu uhradenú elektronickú diaľničnú známku. Nákladné vozidlá nad 3,5 t a autobusy budú mať prejazd úsekom spoplatnený elektronickým mýtom od 1. januára 2021," spresnila hovorkyňa NDS.

"Verím, že motoristi aj občania regiónu ocenia nový úsek a že im bude dobre slúžiť. Šesťkilometrový obchvat Čadce totiž skráti v dopravnej špičke čas jazdy cez Kysuce až o 30 minút. My pokračujeme ďalej v príprave zvyšných úsekov na ťahu D3," uviedol minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Výskumný ústav dopravný odhaduje, že v severnej časti mesta poklesne dopravná intenzita na zhruba 4-tisíc vozidiel za deň z pôvodných okolo 17-tisíc vozidiel. "Obyvateľom Čadce a širšieho okolia to prinesie značné odbremenenie od negatívnych sprievodných javov dopravy, hluku, exhalátov a dopravnej nehodovosti," poznamenala Žgravčáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy