Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Vianoce si pre nás vesmír nachystal bohatý program
Zdielať na

Na Vianoce si pre nás vesmír nachystal bohatý program

SLOVENSKO A SVET / Na tohtoročné adventné obdobie i vianočné sviatky si vesmír pre nás nachystal bohatý program. Meteorické roje, vianočná kométa a výnimočne aj čosi ako Betlehemská hviezda, ktorá podľa biblického príbehu priviedla troch kráľov k Ježiškovi. V skutočnosti pôjde o konjunkciu. Úkaz bude vidno voľným okom, teda len ak bude jasná obloha.

Ide o konjunkciu planét Jupitera a Saturna. Postupne sa budú k sebe približovať a 21. decembra splynú akoby do jednej hviezdy. "Sú dobre viditeľné po západe Slnka na juhozápadnom obzore," hovorí astronóm a astrofyzik FMFI UK doc. RNDr. Juraj Tóth, PhD.


Podobný jav nastal na oblohe podľa astronómov aj pred 2 tisíc rokmi. "Vtedy sa objavila tzv. trojitá konjunkcia Jupitera a Saturnu počas toho roku a bola až trikrát na oblohe viditeľná," hovorí Tóth. Stalo sa tak v siedmom roku pred našim letopočtom a slávny astronóm Ján Kepler predpokladal, že práve vtedy sa v skutočnosti mohli udiať slávne udalosti, o ktorých hovorí evanjelium. "Podľa biblického príbehu, narodenie Ježiša Krista sprevádzal úkaz veľkej žiarivej hviezdy, ktorá k dieťaťu priviedla aj Troch kráľov," informuje etnologička PhDr. Katarína Nádaská, PhD.

"Podľa slova "μάγοι" (magoi), ktoré sa používa, evokuje perzských mudrcov, ktorí sa zaoberali astrologickými vecami," hovorí Tóth. V zobrazeniach vianočných betlehemov sa však objavuje nie hviezda, ale kométa. "Za to môže taliansky maliar Giotto di Bondone v14. storočí namaľoval kométu na veľkom plátne Klaňanie troch kráľov," vysvetľuje Tóth. 

Lenže vianočné Betlehemy sa líšia vo viacerých detailoch v rôznych regiónoch sveta alebo aj v rámci Slovenska. "Napríklad v baníckom regióne namiesto pastierov dominovali baníci," informuje Nádaská. Betlehem ako symbol Vianoc však len pred pár storočiami zatienil stromček s kométou na vrcholci, alebo aj s hviezdou.


Hviezda, ktorou ozdobujeme špic vianočných stromčekov, či už prírodných, umelých alebo takýchto nafukovacích, symbolizuje legendárnu Betlehemskú hviezdu. "Hviezda je symbolom konjunkcie ako sme hovorili dvoch planét, ktoré vydávajú žiariace svetlo," hovorí Nádaská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy