Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Deti by sa mohli vrátiť do škôl už 11. januára. Maturitu ako spred roka nezažijeme, tvrdí Gröhling
Zdielať na

Deti by sa mohli vrátiť do škôl už 11. januára. Maturitu ako spred roka nezažijeme, tvrdí Gröhling

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva vo štvrtok predstavilo spôsob, akým by sa mali deti vracať do škôl po 11. januári budúceho roka. Postupovať sa bude podľa covidového automatu. Pred návratom do škôl by sa deti mali aj testovať.

Po vianočných prázdninách 11. januára sa do tried budú môcť vrátiť všetci žiaci z regiónov, ktoré sa nebudú nachádzať v prvom stupni varovania. Vyplýva to z manuálu Návrat do škôl 2021, ktorý na tlačovej konferencii predstavil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. "Jedenásty január nie je celoplošné otváranie všetkých škôl. Tie školy, ktoré sa budú testovať, či už žiaci alebo zákonní zástupcovia, budú nabiehať na systém postupne. Celý január budeme otvárať postupne v jednotlivých segmentoch, krajoch alebo obciach školy," povedal minister školstva v TV JOJ.

Manuál pracuje so sedem fázovým COVID Automatom, ktorý sa začína v zelenej monitorovacej fáze bez obmedzenia, prechádza cez dva stupne ostražitosti a končí v čiernom štvrtom stupni varovania. Základné umelecké školy, jazykové školy a centrá voľného času sa po skončení prázdnin budú riadiť rozhodnutím ministra školstva a pravidlami predstaveného automatu. Periodicita testovania by mala byť od 7-21 dní. "Ak bude tá podmienka, aby sme spustili školy, že sa všetci dáme pretestovať, čo je bezpečnosť nás, rodiny aj príbuzných, tak by sme všetci mali do toho ísť," uviedol Gröhling.

Gröhling uviedol, že Slovensko je momentálne v treťom až štvrtom stupni varovania. Predpokladá, že po prijatých opatreniach budú v januári školy v regiónoch v druhom až treťom stupni.

Región, ktorého vážená 14-dňová incidencia prekročí 150, teda so stupňom ostražitosti jeden až dva, bude môcť otvoriť materské, základné a stredné školy a odborné učilištia bez obmedzení. Vysoké školy v takomto regióne môžu učiť prezenčne s obmedzenou kapacitou, no s uzatvorenými internátmi.

Od prvého stupňa varovania, v ktorom je dvojtýždenná incidencia 150 až 300, vysoké školy vyučujú dištančne. Materské a základné školy sú stále bez obmedzení, ale zo stredných škôl a odborných učilíšť sa môžu do lavíc vrátiť iba koncové ročníky.

V prípade druhého a tretieho stupňa varovania, teda tam, kde je 14-dňová incidencia v rozmedzí od 300 do 2 000, môžu do škôl chodiť škôlkari, žiaci prvého stupňa základných škôl a koncové ročníky základných a stredných škôl a odborných učilíšť. Prezenčné vyučovanie bude iba s testom. Špeciálne školy a deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne, môžu ísť naspäť do škôl, a to maximálne v počte päť detí na jedného učiteľa.

V poslednom, teda štvrtom stupni varovania ostávajú otvorené materské školy a prvý stupeň základných škôl iba pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Materské školy sú zatvorené, základné a stredné školy spolu s odbornými učilišťami učia žiakov dištančne.

"Ja som veľmi rád, že už máme konečne pravidlá, ktorými sa budeme naozaj držať. Keď niektorý politik vyjadrí názor na školstvo, ako by to malo vyzerať a ako to bude, tak všetci by sa mali pozrieť do tohto automatu, pretože sú to tie jediné nosné informácie," okomentoval v štúdiu TV JOJ minister školstva.

Takú maturitu ako sme zažili minulý rok už tento rok nezažijeme

Uzavretie školského roka pre žiakov podľa ministra školstva nebude za školskými lavicami. Bližšie informácie chce ministerstvo zverejniť v najbližších dňoch. "Klasifikácia by mala nastať v januári, ale nie je možné aby sa žiaci vrátili a bolo tam nejaké skúšanie alebo písomky a samozrejme aj k maturitám, takže budeme k tomu vydávať usmernenie. Takú maturitu ako sme zažili minulý rok už tento rok nezažijeme. To bola jednorázová záležitosť a teraz máme niekoľko verzií. Ak tá situácia bude veľmi nepriaznivá vy stále viete posúvať čas, aby maturita nebola v priebehu jedného-dvoch týždňov alebo dlhší čas...  Vieme sa pozrieť aj na obsah vzdelávania, aby naozaj to nebolo také rozšírené, pretože si uvedomujeme, že nemuselo celoplošne na všetkých školách vzdelávanie byť tak plnohodnotné," povedal minister.

Dokument "Návrat do škôl"

Dokument slúži ako návod na spustenie prezenčného vzdelávania od 11. januára 2021 v bezpečnom režime pre všetkých žiakov aj pracovníkov škôl a školských zariadení. "Situácia je natoľko kritická, že keď chceme otvoriť školy, musíme bez diskusie zabezpečiť, aby boli bezpečné – v prvom rade pre žiakov a následne pre ich rodičov, učiteľov, aj nás všetkých. Je dôležité, aby sme do škôl v rámci týchto pravidiel vstupovali pretestovaní, aby sme mali všetci istotu, že je to bezpečné," zdôraznil minister školstva Branislav Gröhling na tlačovej konferencii.

Školy a školské zariadenia budú pri otváraní tried a návrate k prezenčnej výučbe postupovať podľa epidemiologickej situácie vo svojom regióne.

Pravidlá zaradenia regiónu do jednotlivých stupňov ostražitosti a varovania podľa epidemiologickej situácie upravuje COVID automat Ministerstva zdravotníctva SR.

V súvislosti s otvorením škôl podľa uvedených pravidiel sa už v tomto roku očakáva od škôl a školských zariadení prieskum záujmu o testovanie medzi rodičmi žiakov (do 18. decembra 2020) a nahlásenie počtu požadovaných testov (do 21. decembra 2020) tak, aby príslušné okresné úrady mohli zabezpečiť pre testovacie odberové miesta dostatok antigénových testov. Odporúčaný termín testovania je 7. až 9. januára 2021. Dotazník pre rodičov bude zverejnený už dnes (17.12.) a vyhodnotený v pondelok. 

Pandemický manuál bol pripravený na základe podmienok Pandemickej komisie vlády SR, Ústredného krízového štábu, vlády SR či Úradu verejného zdravotníctva SR. Kompletný manuál aj s prílohami je zverejnený na webe ministerstva školstva.

Konkrétne materiály si môžete pozrieť v nasledujúcom TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy