Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Svetový unikát? V škole na východe Slovenska prepadlo všetkých 451 prvákov
Zdielať na

Svetový unikát? V škole na východe Slovenska prepadlo všetkých 451 prvákov

TREBIŠOV / Škola "prepadlíkov". Sami uznáte, že toto je vec, ktorá sa zrejme nikdy doteraz v histórii Slovenska nestala. Všetci prváci, ktorí navštevovali v minulom školskom roku Súkromnú strednú odbornú školu v Trebišove, totiž prepadli. A tak až 451 študentov tak opakuje ročník. Inšpektori by ale teraz mali zistiť, či ide o správny postup školy alebo o podvod, s úmyslom opakovane zarobiť na školských normatívoch.

"K dnešnému dňu evidujeme 417 žiakov. Máme otvorené 2-ročné študijné odbory," informovala o škole ešte vo februári tohto roku riaditeľka SSOŠ Petra Kováčová. Škola vykazuje zvláštne čísla. Ani jeden z minuloročných prvákov totiž nepostúpil do ďalšieho ročníka.

"Aktuálny počet žiakov školy k dnešnému dňu je 593. Prvý ročník navštevuje 593 žiakov," píše sa v stanovisku školy. Boli poskytnuté finančné prostriedky na kalendárny rok 2020 v celkovej sume 1 541 101 eur," priblížil Tomáš Nejedlý z odboru komunikácie ministerstva školstva. 

Ministerstvo školstva začalo na základe vyplneného výkazu vykonávať na tejto škole dohľad. Cieľom je overiť celkový počet študentov."Výsledkom dohľadu bol potvrdený počet žiakov študujúcich na našej škole," píše sa ďalej v stanovisku školy. Dohľad zatiaľ nie je ukončený," doplnil Nejedlý. 

451 prepadnutých prvákov však nikto nerieši. Škola ich vraj kvôli jarnej vlne koronavírusu nemohla učiť na diaľku. Všetci potom neprešli cez komisionálne skúšky. "Plnoletí žiaci alebo zákonní zástupcovia žiakov požiadali riaditeľku školy o povolenie opakovať ročník," vysvetľuje škola v stanovisku. 

Na základe vyplneného výkazu však ide podľa výšky poskytnutých štipendií o vynikajúcich žiakov. Viacerí z nich už navyše tento ročník študijného odboru úspešne absolvovali na inej škole. Dôvod opakovania ročníka nie je cieľom dohľadu ministerstva, je to v kompetencii Štátnej školskej inšpekcie," uvádza sa v stanovisku ministerstva školstva. 

Inšpekcia navrhovala školu zrušiť 

Školská inšpekcia už túto školu kvôli viacerým pochybeniam v minulosti navrhla zrušiť ešte počas letných prázdnin. Škola požiadala o prerušenie konania na 30 dní, ministerstvo jej vyhovelo. "Oslovené školy v okrese, ktoré vzdelávajú žiakov v daných odboroch, nedokážu kapacitne zabezpečiť všetkých žiakov našej školy," poskytla stanovisko škola. 

"Správne konanie začalo po doplnení podnetu dňa 5.10.2020," priblížil Nejedlý. "Aby to konečné rozhodnutie naozaj bolo právoplatné a aby sa nestalo to, že to rozhodnutie by niekto spochybňoval - to, že daná škola by mala byť vyradená zo siete," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling (SaS). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy