Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dohra Kollárovej čajovej kauzy: Námestníčka nemocnice sa zastala sestier, po 35 rokoch končí
Zdielať na

Dohra Kollárovej čajovej kauzy: Námestníčka nemocnice sa zastala sestier, po 35 rokoch končí

BRATISLAVA / Námestníčka pre ošetrovateľstvo z Nemocnice svätého Michala v Bratislave vo svojej funkcii skončila. Zároveň niektorým médiám zaslala svoje písomné stanovisko k svojmu odstúpeniu po kauze Borisa Kollára, ktorý tam bol hospitalizovaný. V stanovisku uviedla, ako to bolo s jej odvolaním a čo sa dialo v nemocnici počas pobytu Kollára.

Námestníčka pre ošetrovateľstvo Mária Idešicová má 40-ročnú prax. V Nemocnici svätého Michala pracovala 35 rokov. Do konca decembra musí odísť. Zlomom v jej kariére je hospitalizácia Borisa Kollára. Ona sa s ním síce nikdy nestretla, ale zastala sa svojich podriadených zo známej čajovej kauzy.


"Sestričky sú fajn, ale asi som natrafil na čiernu ovcu," povedal predseda NRS SR Boris Kollár. Práve za túto čiernu ovcu sa námestníčka postavila. Nepáčilo sa jej, že dotknuté sestry majú prísť o odmeny. „Po zreteľnom a asertívnom objasnení môjho postoja chrániaceho podriadené sestry mi generálny riaditeľ v rozhovore medzi štyrmi očami oznámil, že ku mne ako k námestníčke už nemá dôveru, a preto nevidí dôvod na moje ďalšie zotrvanie v tejto funkcii. Súčasne dodal, že si nevie predstaviť moje zaradenie na inej pozícii," prezradila dotknutá sestrička.


Ministerstvo vnútra tvrdí opak. Odvolanie námestníčky vraj s Kollárovou kauzou nesúvisí a riaditeľ žene ponúkol iné pozície. "Odvolanie námestníčky pre ošetrovateľstvo bolo manažérskym rozhodnutím a ide o manažérske procesy, ktoré trvajú nejakú dobu," uviedlo stanovisko ministerstvo vnútra. "Bola som osobne upovedomená generálnym riaditeľom, že som sklamala jeho dôveru, keďže som sa podľa jeho názoru nemala postaviť na stranu sestier," povedala dotknutá sestrička. Námestníčka sa v piatok na kameru vyjadriť odmietla. Faktom je, že odchádza dva roky pred dôchodkom a nevie, čo bude robiť ďalej.

Pred pár hodinami celý prípad komentoval aj Boris Kollár a odvolanej námestníčky sa zastal. "Pevne verím, že za tým nie sú snahy riaditeľa si urobiť vlastné personálne zmeny na úkor mojej osoby. Ak je to tak, tak chcel by som veľmi pekne riaditeľa poprosiť, aby prehodnotil toto svoje rozhodnutie," vyjadril sa Kollár. Kollárovo vyjadrenie prišlo po tom ako poslanci koaličných strán SaS a Za ľudí vyzvali ministra vnútra, aby situáciu v nemocnici preveril. "By mal zasiahnuť a informovať aj verejnosť, pretože to vrhá veľmi zlé svetlo na vôbec celý prístup politikov k zdravotníctvu, k bežným ľuďom a k zdravotným sestrám," uviedol podpredseda NR SR Juraj Šeliga.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy