Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Samosprávy musia riešiť problém s pozitívnymi bezdomovcami. Starostovia a primátori využívajú netradičné riešenia
Zdielať na

Samosprávy musia riešiť problém s pozitívnymi bezdomovcami. Starostovia a primátori využívajú netradičné riešenia

PRIEVIDZA / Mestá nad 20 tisíc obyvateľov majú zo zákona povinnosť zabezpečiť karanténne miesta pre ľudí bez domova. V Prievidzi, kde žije vyše 100 bezdomovcov, sa im to podarilo. Problém s pozitívnymi obyvateľmi bez strechy nad hlavou však musia riešiť aj niektoré obce. Spoliehajú sa najmä na dobrovoľníkov.

Starosta Žabokriek sa vynašiel

Začiatkom novembra v Žabokrekoch nad Nitrou z nemocnice priviezli 60 ročného Jozefa. Operovali mu nohu a strávil tam mesiac. Počas prepúšťania zistili, že je pozitívny.  "Takýto človek patrí do povinnej domácej karantény," uviedol riaditeľ nemocnice v Partizánskom.  Podľa starostu Cyrila Cabadaja dovtedy býval na autobusovej zastávke. Tam však muža starosta nechcel nechať. Ubytoval ho preto v pivnici kultúrneho domu a zriadil tam provizórnu karanténnu miestnosť. Po 13 dňovej karanténe je zdravý, býva v kultúrnom dome a staráme sa oňho.​Podľa starostu to zvládli aj vďaka pomoci viacerých dedinčanov.

V Prievidzi pripravili kontajnery

S podobnými problémami sa musia popasovať aj vo väčších mestách. V Prievidzi dolaďujú posledné detaily. Pre ľudí bez domova tu pripravili dva covidové kontajnery. "Ako samosprávy sa často dostávame do situácie, že ľudia bez domova sú pozitívni púšťaní z nemocnice a nemáme ich kam dať," vyhlásila primátorka Katarína Macháčková. "Ak je niekto prepustený z nemocnice a dostane povinnosť byť v  karanténe, tu je tá možnosť," dodal Alojz Vlčko z mestského úradu.

 V dvoch kontajneroch môžu karanténu absolvovať štyria ľudia. Mesto im zabezpečí teplú stravu a kontrolovať ich budú mestskí policajti. "Staranie sa o týchto ľudí je ľudsky aj finančne vyčerpávajúce," myslí si Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí. "Ja si myslím, že žiadna samospráva nie je na takúto situáciu pripravená," uviedol starosta Žabokrekov. Podľa Kaliňáka samosprávy hľadajú partnerov v charitatívnych organizáciach.



Prievidzu prenájom kontajnerov nateraz stál 7000 eur. O preplatenie nákladov chcú požiadať štát, no zatiaľ to financoval mestský rozpočet. "Týchto ľudí, keď budeme izolovať, tak chránime ostatných obyvateľov mesta," uzavrela primátorka Prievidze.

Všetko podstatné o koronavíruse sledujeme v ONLINE reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy