Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lyžiarska sezóna s otáznikom. Do hry vstupuje aj šéf parlamentu
Zdielať na

Lyžiarska sezóna s otáznikom. Do hry vstupuje aj šéf parlamentu

BRATISLAVA / Kým pred rokom sme si v tomto čase pomaly plánovali zimnú lyžovačku, tento rok je to inak. Hoci v našich strediskách už príjemne mrzne, nad dovolenkami v horách visí jeden obrovský otáznik.

Nadšenci zimných športov museli svoje lyže či snowboardy odložiť predčasne. Koronavírus zjazdovky zatvoril. Len málokto by predpokladal, že s otvorením novej sezóny to dnes bude vyzerať viac ako zle. Nejednoznačné odpovede premiéra Matoviča na otázky, ako to bude vyzerať so zimnou sezónou, prevádzkovateľom situáciu nijak neuľahčujú. "Keď si spoločne povieme, že z tmy chceme vykročiť spôsobom, že ideme spolu v priebehu decembra urobiť 10 miliónov testov a týmto spôsobom si výrazne zlepšíme situáciu, že si môžme dovoliť väčšiu mieru slobody cez Vianoce, tak to bude áno," uviedol Igor Matovič. 

V lyžiarskom stredisku Selce Čachovo pri Banskej Bystrici si ročne zalyžuje 40 tisíc lyžiarov, čo bude tento rok netuší nikto. "Doposiaľ sme nedostali žiadnu info, či sa to spustí alebo nespustí, neistota je to hrozná," vraví vedúci lyžiarskeho strediska Dušan Mesík. 

Čo nemusia, to nerobia. Stagnujú všetky investície, ktoré tento rok plánovali. Aj napriek tomu, že nevedia čo bude, základné prípravné práce, revízie elektriny či vlekov musia urobiť, zo dňa na deň by to nestihli. Ak by nemohli sezónu vôbec otvoriť, bolo by to likvidačné. "Bola by to katastrofa pre každé stredisko, lebo máme úvery a výdavky, ktoré by nebolo z čoho platiť," vraví Mesík. 

Dnes sedí na dvoch stoličkách. Zatiaľ kým na jednej je Boris Kollár predseda parlamentu. Na tej druhej má k lyžiarskym strediskám veľmi blízko. Stále je de facto majiteľom jedného z najvyhľadávanejších na Slovensku. Toho na Donovaloch.  Aj on priamo z nemocničného lôžka rieši začiatok nadchádzajúcej lyžiarskej sezóny. Sám hovorí, že neotvorenie lyžiarskych stredísk má ďalekosiahlejšie dôsledky ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

"Vy vlastne likvidujete nie len vlekárov, ale vy zničíte všetkých hoteliérov, pekárov, všetkých dodávateľov potravín, mliekárov, proste všetkých, ktorí participujú na tom cestovnom ruchu," vysvetľuje Boris Kollár. Na jednej strane síce obhajuje vládou prijímané opatrenia. Na druhej strane kriticky do radov koalície smeruje pripomienky týkajúce sa práve neistoty, ktorú musia prevádzkovatelia stredísk v týchto dňoch prežívať.

"Vy si musíte plánovať dopredu nákup elektrickej energie. A keď ho neminiete, lebo budete mať zavreté, tak tam sú obrovské pokuty," pokračuje Kollár. 



Ministerstvo dopravy, zastrešujúce turizmus už pripravilo zoznam opatrení, ktoré by mali byť podmienkou otvoria toho-ktorého strediska. Inšpirovali sa v Rakúsku. Otázkou však je, ako k odporúčaniam opatrení pristúpia všetci kompetentní vrátane premiéra Igora Matoviča. "Keď máme lepšie výsledky ako Rakušania a Rakušania majú horšie výsledky a idú pustiť v zime tie lyžiarske strediská, tak nevidím dôvod, aby sme boli pápežskejší ako pápež," dodal Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy