Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dokáže zachraňovať životy, no chýba. Horskí záchranári v Slovenskom raji nemajú defibrilátory
Zdielať na

Dokáže zachraňovať životy, no chýba. Horskí záchranári v Slovenskom raji nemajú defibrilátory

SLOVENSKÝ RAJ / Zástava srdca zabila v Slovenskom raji dvoch mužov. Pomôcť im už nedokázali ani horskí záchranári. Napriek enormnej snahe bolo neskoro. Kým napríklad vo Vysokých Tatrách sú automatické externé defibrilátory na každej chate, v Raji chýbajú. Pritom pri zástave srdca je dôležitá každá minúta.

Ani v jednom z turistických centrier Slovenského raja nenájdete AEDčko. Podľa horských záchranárov je to vážna chyba. Pretože aj takýto malý prístroj dokáže zachrániť ľudský život." Kým prídeme my, tak to je do tých 20 - 30 minút. To isté vrtuľník. Pri tej fibrilácií, problémoch srdcových tak je veľmi dôležité aby sa to využilo čo najrýchlejšie," povedal záchranár Ján Knuteľ. 

"Horská služba má defibrilárory. Máme to v aute, používame na výjazdy. Jeden je na záchrannej stanici na Kláštorisku. Ale nie sú verejné prístupné," informoval náčelník Ivan Krajčír.



Omnoho efektívnejšie by bolo ak by tieto prístroje boli tiež v miestach kde začínajú alebo končia turistické trasy. Turista ktorý by bol svedkom kolapsu, by Automatický externý defibrilátor vzal a utekal pomáhať do príchodu profíkov. "V minulosti to nebolo také. V dnešnej dobe pozorujeme, že tých ľudí pribúda v tých centrách. Na Kláštorisku sme mali konkrétne nejaké tie zástavy srdca," uviedol Knuteľ.

Horských záchranárov by potešilo umiestnenie aspoň štyroch defibrilátorov. Podlesok, Čingov, Kláštorisko, Dedinky. To sú vytipované strediská kde by mali byť AEDčka umiestnené a kde sa stretáva najviac ľudí. "Samozrejme, nemôže to byť osadené niekde na turistických chodníkoch. Niekde pod roklinami. Ale skôr, kde tá koncentrácia ľudí je väčšia. Dali by sa vytipovať ďalšie miesta - Hrabušická píla, v Prielome Hornádu na začiatku a na konci, na Geravách, alebo niekde na Stratenskej píle," myslí si náčelník. 



"Ja to poviem tak nahlas, už to dávno malo byť. Naozaj Slovenský raj je veľké turistické miesto, kde ročne navštevuje strašne veľa ľudí. A stáva sa tam strašne veľa nešťastí. Čiže tie defibrilátori by mali naozaj veľmi veľký význam. To je pre každého návštevníka, turistu. nikdy neviete čo sa môže stať. Kedy to na vás príde, tie túry sú náročné v Slovenskom raji," vyjadril sa prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.Záchranári dúfajú, že do budúcej letnej sezóny sa tento problém podarí vyriešiť a nájde sa dobrovoľník, ktorý do Raja tieto AEDčka poskytne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy