Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Toxickými a karcinogénnymi látkami je zamorená pôda na celom Zemplíne
Zdielať na

Toxickými a karcinogénnymi látkami je zamorená pôda na celom Zemplíne

ZEMPLÍN / Problém s PCB látkami, ktoré pochádzajú z bývalého chemického závodu v Strážskom, je oveľa väčší ako experti očakávali. Štát prichádza s rýchlym riešením, aby sa zdravie obyvateľov ešte viac nezhoršovalo. Vraj sú na to peniaze aj potrebné technológie.

Znečistenie pôdy na Zemplíne je kritické. Odborníci už poznajú presné hodnoty PCB látok. "Tak ako sa namerali teraz v auguste, sú 1000 násobky normálneho limitu," informuje minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský. PCB sa z pôdy dostali do rastlín, tie poslúžili ako krmivo pre zvieratá. Na konci reťazca sú ľudia so zdravotnými ťažkosťami.

"U hydiny sa to pohybovalo od 2 do 20 násobkoch," hovorí riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. "Ochorenie štítnej žľazy, rakoviny, psychický vývoj detí," informuje starostka Dlhé Klčovo Ľubica Zubková. Detoxikácia zamorenej pôdy má prebehnúť špeciálnou metódou pomocou prírodných látok. Naši experti ich najprv aplikujú v 10 rôznych lokalitách. "Humínové kyseliny, zeolit alebo kombináciou týchto dvoch látok," vysvetľuje Mičovský.

"Zvýšime obsah pôdneho humusu, tým pádom zvýšime obsah tej zložky, ktorá je prirodzeným lekárom pôdy," hovorí predseda výboru NRSR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta. Táto bezodpadová metóda pochádza zo zahraničia. Prvé testy v slovenských laboratóriách dopadli úspešne."Znížiť obsah PCB látok o 40 až 60 percent v redkvičkách," Karahuta.

Ak sa v pôde rozloží minimálne 50 percent PCB látok štát spustí plošnú dekontamináciu. Tá sa bude týkať aj domácich pestovateľov a chovateľov. "Jednoznačne na budúci rok. Máme k tomu technológiu, máme k tomu prostriedky aj v rozsahu celého východného Slovenska," hovorí Mičovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy