Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pani zima sa posúva čoraz nižšie. Aké nás čaká cez víkend počasie?
Zdielať na

Pani zima sa posúva čoraz nižšie. Aké nás čaká cez víkend počasie?

BRATISLAVA / Už večer prechádzal našim územím studený front v podobe dažďa. Za týmto frontom k nám začal prúdiť chladný vzduch v tyle tlakovej níže so stredom v Škandinávii. 

Za frontom sa veľmi rýchlo k nám bude rozširovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ale to až v piatok. Po zamračenej a daždivej noci začala postupne hranica sneženia klesať až do stredných nadmorských výšok a konečne sa počasie začalo podobať na dátum v kalendári. Od asi 700 - 800 m začalo už aj snežiť. 
Dnešný deň bude s premenlivou, na severe a východe zväčšenou oblačnosťou a tu aj s prehánkami, ktoré ale už budú od 500-600 m snehové. "Bude citeľne chladnejšie ako sme mali v uplynulých dňoch. Maximálna teplota bude od 4 do 9°C, ale na Kysuciach, Orave, Turci, Horehroní, Zamagurí a Spiši bude od 0 do 4°C. Bude veterno a vietor od severozápadu až severu bude mať v nárazoch rýchlosť okolo 55 km/h a bude na pocit pod jeho vplyvom  citeľne chladnejšie," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Tlaková výš prinesie chladnú noc na celé naše Slovensko do soboty do rána, keď bude mrznúť na celom našom území. "Takže, milí záhradkári a milovníci kvetov, ešte dnes máte čas upratať si zvyšky zo záhrad a okien tam, aby im počasie neublížilo," radí Jarošová. 
Do rána teplota klesne na -1 až -5, v dolinách a kotlinách až do -10°C V noci bude totiž jasno a takto to bude pokračovať aj v sobotu. Denná teplota v sobotu bude od 2 do 7, ale na severe a Spiši bude  od -2 do 2°C. Stále bude fúkať severák, ale zoslabne. 
Nedeľa bude zrána slnečná, ale počas dňa bude od západu pribúdať oblačnosť. V noci ešte mrazivo, -1 až -6, doliny a kotliny ešte chladnejšie. Cez deň teplota dosiahne na hodnoty od 2 do 8°C. 
Súčasné počasie nám už veľmi silno pripomína, že studený vzduch od severu si pomaly, pozvoľna hľadá cestu aj k nám. Pretože v stredu má meniny Katarína, tak uvidíme, čo si pre nás nachystá ona. 

Zimný chrám už stojí aj na Hrebienku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy