Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Reforma v Policajnom zbore je nevyhnutná. Policajtom a hasičom chýba vybavenie
Zdielať na

Reforma v Policajnom zbore je nevyhnutná. Policajtom a hasičom chýba vybavenie

BRATISLAVA / Rezort vnútra je dlhodobo finančne poddimenzovaný. Na tom sa nedávno zhodli aj súčasný minister vnútra Roman Mikulec so svojou predchodkyňou Denisou Sakovou. Obaja tvrdia, že policajtom či hasičom chýba vybavenie. Samotné obstarávanie by malo byť súčasťou avizovanej policajnej reformy. Zatiaľ sa rezortu podarilo podpísať kúpne zmluvy na nákup obuvi pre policajtov a hasičov za vyše 3 milióny eur.

Z hľadiska dôveryhodnosti zboru sme v oficiálnych štatistikách Európskej únie na poslednom mieste. V rámci celej Európy je za nami už len Albánsko. Na tom, že v rámci rezortu vnútra sú zmeny potrebné sa zhodli aj súčasný minister či bývalá ministerka vnútra. Súčasťou avizovanej reformy bude aj obstarávanie. A to v dvoch rovinách. V 1.skupine sú nevyhnutné výdavky na zabezpečenie akcieschopnosti zložiek, v druhej - obnova a modernizácia materiálno-technického zabezpečenia, špeciálnych strojov a techniky, automobilovej techniky a investícií.

" Ten rezort je dlhodobo poddimenzovaný," povedala bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. "V prvom kole rokovania o rozpočte sa Ministerstvu vnútra podarilo obhájiť výšku výdavkov na zabezpečenie akcieschopnosti zložiek. Ide o približne 14 miliónov eur," vyjadril sa hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.


Verejné obstarávanie napríklad služobnej obuvi pritom vyhlásilo ešte bývalé vedenie v roku 2019. Kontrakt na nákup výstroje hasičom ako i policajtom už rezort podpísal. A to v sume 3 milióny eur. Má ísť o 7 typov služobnej obuvi v 18 veľkostiach. Pôjde o zásahovú celoročnú i zimnú obuv, trekové a členkové topánky. Okrem iného rezort plánuje nakúpiť vyše 500 kusov elektrických paralyzátorov. "Obuv bude dodaná v termíne do 10. decembra 2020. Elektrické paralyzátory sú objednané a budú dodávané v termíne do 10. decembra 2020," povedal Lazarov.


"Prišiel som ja do funkcie a zistil som, že museli si mnohí kupovať výstroj za vlastne, lebo v skladoch ani nebola výstroj. Hasiči nemajú obleky, prilby, rukavice, auta," prezradil minister vnútra Roman Mikulec. Na nákup tričiek a polokošieľ už bola podpísaná rámcová dohoda. Aktuálne prebieha schvaľovací proces na ich nákup ako i nákup reprezentačnej rovnošaty. "Súbežne prebieha proces prípravy kúpnych zmlúv na nákup tričiek a polokošieľ s dodávkou v roku 2021," vyjadril sa Lazarov.


Obstarávanie vybavenia policajtov je súčasťou celkovej avizovanej reformy Policajného zboru. Aká však bude, nateraz nevedno. V rezorte sa stále analyzuje. "Veľa vecí v tej polícii nefunguje, to nielen štrukturálne, ale aj procesne. Nefungujú útvary, nevedia si vymieňať informácie, nevyužívajú potenciál ktorý tam je. To je cieľom tej reformy," uviedol Mikulec. "V žiadnom prípade nepôjde o nepremyslené alebo chaotické kroky. Záleží nám na tom, aby sme posilnili priamy výkon a v žiadnom prípade nechceme siahať na sociálne zabezpečenie policajtov," dodal Lazarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy