Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako vyzeral prvý deň uvoľňovania opatrení? Mnohým sa otvoriť prevádzky neoplatí
Zdielať na

Ako vyzeral prvý deň uvoľňovania opatrení? Mnohým sa otvoriť prevádzky neoplatí

BRATISLAVA / Nie všetky inštitúcie, ktoré už mohli začať fungovať pre verejnosť, aj keď v obmedzenom režime, v pondelok aj reálne otvorili. Potešili sa najmä veriaci. Milovníci divadiel, budú mať na výber viac online ako živých predstavení. A športovcov či filmových nadšencov, povoľovanie opatrení veľmi neovplyvní, keďže sa väčšine otvoriť v aktuálne nastavených podmienkach neoplatí. Jeden z členov krízového štábu uvoľňovanie skritizoval a považuje to za politické a nie odborné rozhodnutie.

Kostolné zvony opäť zvolávali svojich veriacich do svätostánkov po celom Slovensku, aj keď stále v obmedzenom počte. Kostol môže byť naplnený maximálne na 50 percent. Zhromažďovanie pred ním aj naďalej povolené nie je.

"Niektorí si to vyložili tak, že keď sa nevojdem do kostola na sedenie, tak budem stáť niekde vonku. Ale my ľudí prosíme, aby to nerobili. Pretože je to limitované len na interiér kostola," vraví hovorca konferencie biskupov Martin Kramara. Tí, ktorí sa už do kostola nevojdú, môžu vo viacerých kostoloch sledovať omšu aspoň online.

Aj v SND napriek uvoľňovaniu opatrení budú fungovať predovšetkým online. "Nechávame tie veľké inscenácie, ktoré budú streemované návštevníkovi online, ale rozhodli sme sa, že jednu takúto inscenácie sprístupníme aj divákom," uviedla Miriam Kičiňová, poverená vedením činohry SND. Prvé predstavenia pred publikom plánujú odohrať až od budúceho týždňa.

Zatvorené kiná 

Veľké kinosály aj naďalej budú zívať prázdnotou. "Vzhľadom k viacerým faktorom sme sa rozhodli, že naše kiná zatiaľ zostávajú zatvorené," uviedol Peter Kubička, hovorca sieti kín Cinemax. A zatiaľ, čo veľkým kinám sa neoplatí otvoriť ani po uvoľnení opatrení, malé kiná majú úplne iný problém.

Mestské kino v Snine by od pondelka mohlo začať fungovať. Problém je ale v tom, že filmové novinky premietať nemôžu. "Nie je pre nás až takým problémom nerentabilnosť, skôr to, že my nemáme čo premietať," hovorí riaditeľka kultúrneho domu v Snine Diana Turčik. Filmové novinky totiž ešte neboli odpremiérované a na reprízy by zrejme veľa divákov nenalákali.

Navyše, v malom meste nie sú ľudia zvyknutí chodiť do kina v pondelky či utorky. Riaditeľka Domu kultúry sleduje každú tlačovku a na každý pracovný týždeň si vždy pripraví viaceré alternatívy. Kino v Snine môže začať reálne premietať až koncom tohto týždňa.

Fitnescentrá a plavárne 

Čo sa týka plavární či fitnescentier, obmedzenie na maximálnu kapacitu 6 ľudí, či jedného človeka na 15m2 sa väčšine neoplatí. "Na Slovensku sú bazény väčšinou zavreté. Ak otvorili, tak jedine menšie štvordráhové 25 m, resp. bazéniky pre baby plávanie. Ale určite sú zavreté všetky 50 metrové bazény na Slovensku," vraví prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek. 

"My sme si spravili priesku na takej 120 člennej reprezentatívnej vzorke a vyšlo nám tam, že nejakých 91 nezvažuje vôbec otvoriť," potvrdil aj Pavel Kiseľ z Únie fitnesscentier Slovenska. Majitelia plavární či fitnescentier vidia problém v tom, že sa prijímalo opatrenia o nich bez nich.

Výhrady má dokonca aj samotný člen krízového štábu. "Minulotýždňové uvoľnenie, ktoré prišlo, bolo od nás nečakané, bolo to opäť politické rozhodnutie. Trošku sa ich obávam, výsledkom politických bojov môže byt ešte zhoršenie situácie," vraví lekár a člen krízového štábu Peter Visolajský. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy