Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podnet TV JOJ: NAKA začala trestné stíhanie, v prípade figuruje Dobroslav Trnka
Zdielať na

Podnet TV JOJ: NAKA začala trestné stíhanie, v prípade figuruje Dobroslav Trnka

SLOVENSKO / Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie v prípade, ktorý dlhodobo sleduje televízia JOJ. Figuruje v ňom bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Ide o podnet Televízie JOJ z apríla minulého roka na prešetrenie postupu vyšetrovacích orgánov pri preverení možného korumpovania generálneho prokurátora, a to v súvislosti s prepustením topolčianskeho podnikateľa z väzby. Prípad polícia riadne vyšetruje až po oznámení závažných skutočností, ktoré dovtedy prehliadala. Trnku pre zistenia Televízie JOJ zbavil mlčanlivosti generálny prokurátor Jaromír Čižnár, čo sa v histórii prokuratúry dovtedy nestalo.

"Ten pokyn na prepustenie stíhaného J.M. bol telefonický a dal ho Dobroslav Trnka," uviedla ešte 22. apríla v roku 2019 hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. 

Úplatok a zneužite právomoci, podozrivý: DOBROSLAV TRNKA!

Potom, ako Generálna prokuratúra SR TV JOJ vlani potvrdila, že Dobroslav Trnka v roku 2010 ako generálny prokurátor nariadil prepustiť z väzby podnikateľa Jozefa Mišenku, sme priamo Jaromírovi Čižnárovi podali podnet na preverenie postupu vyšetrovacích orgánov v prípade.

Vyšetrovacie orgány informácie mali - SVEDKOV NEPREVERILI!

Už pred časom TV JOJ informovala, že o možnom korumpovaní Trnku mali celé roky informácie vyšetrovacie orgány, no takmer nič s nimi neurobili. O tom, že za prepustenie podnikateľa z väzby mala údajne jeho rodina ponúkať v roku 2009 až 2010 milióny korún, hovoril vtedajší krajský prokurátor v Nitre Jozef Mamrák, ale aj podnikateľov mediálne známy strýko Vilo Mišenka.

Závažné informácie o korupcii odzneli aj pred sudcami Okresného súdu v Topoľčanoch v roku 2014. Aj pred prítomnou prokurátorkou, ktorá tak ako oni tvrdenia o ponúkaných úplatkoch nedala nepreveriť, hoci z úradnej povinnosti tak urobiť mala. Polícia dôkladne nekonala ani po následnom podnete Viliama Mišenku, ktorý v roku 2015 písal priamo námestníkovi generálnej prokuratúry Šufliarskemu. Podnet policajti preverili, no bez výsluchu Trnku, bez podozrivej, ktorá úplatky údajne mala ponúkať a nevypočuli ani Vila Mišenku.

"Vyšetrovateľ 15. marca v roku 2016 podanie odmietol," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. 

Teraz je situácia úplne iná. Na základe podnetu TV JOJ a faktoch o angažovaní sa vtedajšieho šéfa prokuratúry v tomto prípade, polícia už vypočúva konkrétne osoby, aj tie podozrivé. "Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry vo veci podozrenia z trestných činov súvisiacich s prepustením osoby na slobodu z vyšetrovacej väzby, dňa 22. 09. 2020, začal trestné stíhanie pre zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa," priblížil Michal Slivka. 

Kočnerove esemesky pre námestníka Petra Šufliarskeho:

Keď unikla mobilná komunikácia medzi Kočnerom a dnes už bývalým námestníkom Petrom Šufliarskym, z prepisov esemesiek televízia zistila, že Kočner sa mal snažiť pomôcť dostať podnikateľa z väzby cez známosti na generálnej prokuratúre. "Presviedčal som ťa, aby si tomu človeku vyhovel, Dobroš to nakoniec rozhodol, Dobroš ho pustil," uvádza sa v prepise esemesiek. 

DOBROSLAVA TRNKU ZBAVIL J. ČIŽNÁR MLČNALIVOSTI PRE PRÍPAD MIŠENKA!

Celý prípad opäť dozoruje špeciálna prokuratúra. Trnka sa podozreniam dodnes bráni. Práve pre podnet TV JOJ Trnku po prvýkrát v histórii zbavil vlani mlčanlivosti vtedajší generálny prokurátor. Ak by polícia konala hneď od začiatku, mohla mať dnes vypočutého aj kľúčového svedka prokurátora Jozefa Mamráka, ktorý hovoril nie len o miliónových úplatkoch a mal informácie o policajtovi, ktorý túto operatívnu informáciu zrejme v zločineckom prostredí zistil. Krajský prokurátor Mamrák už zomrel.

Práve pre naše reportáže o tomto prípade podal vlani sám Trnka trestné oznámenie. Pre ohováranie a pre porušenie telekomunikačného tajomstva. Polícia Trnkovo trestné oznámenie zamietla ako nedôvodné.

Trnka dostal disciplinárny trest:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy