Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zázrak v trnavskej nemocnici. 80-ročná žena ležala na pľúcnej ventilácii, teraz sa už teší domov
Zdielať na

Zázrak v trnavskej nemocnici. 80-ročná žena ležala na pľúcnej ventilácii, teraz sa už teší domov

TRNAVA / Lekári ani napriek mnohým vyliečeným pacientom nevedia povedať, prečo jeden človek v rovnakom veku a s veľmi podobným zdravotným stavom ochorenie COVID-19 porazí a iný nie. My vám teraz ukážeme 80-ročnú pani Annu. V trnavskej nemocnici ležala takmer mesiac napojená na umelú pľúcnu ventiláciu. No a momentálne sa už teší na svoju záhradku.

Pani Anna strávila v umelom spánku celých 28 dní. Presne táto pani Anna, ktorá sa už dnes teší domov. "Som rada, že žijem vôbec," povedala pani Anna. Pani Anna si pobyt na oddelení nepamätá, podľa lekárov je to malý zázrak. Do trnavskej nemocnice ju previezli z Dunajskej Stredy. Posledné, čo si pamätá, je pobyt v kúpeľoch. Podobne ako mnohým iným pacientom, aj jej najviac chýbal úzky a osobný kontakt s rodinou, teda s dcérami - lekárkami na Morave.


Vrchná sestra nám povedala, že sa tu nenašiel ani jediný zdravotník, ktorý by službu na tomto oddelení odmietol. A to aj napriek tomu, že je to aj emočný nápor. "Máte pacienta, s ktorým sa rozprávate, ktorý je na neinvazívnej ventilácii, teší sa domov a na druhý deň ho už nájdete zaintubovaného a neprežíva. To sú také momenty, ktoré sestry veľmi prežívajú," vyjadrila sa Danka Lančaričová, vedúca sestra Klinika anesteziológie a intenzívnej medicíny, FN Trnava.


Je to ťažké po všetkých stránkach. Napríklad polohovanie, keďže pre mnohých pacientov je vhodnejšia poloha na bruchu. Personál si musel vymyslieť niekoľko zlepšovákov. Napríklad zistili, že vďaka náplastiam, ktoré slúžia na niečo iné, nemajú otlačený nos od respirátorov. Našli aj spôsob, ako si zapísať hodnoty pacientov tak, aby svoje poznámky na papieroch, ktoré môžu byť infekčné, nemuseli vynášať. 

Zdravotníci tiež zistili, že hoci ich delí len priehľadné sklo, musia sa dohovárať telefónom. Z oddelenia sa už nevynášajú ani skúmavky. Analyzátor krvných plynov už majú priamo vo vnútri. Sestry sa snažia byť psychickou oporou aj pre pacientov, ktorí zle znášajú prostredie, najmä keď vidia naokolo pacientov, ktorí sú na tom ešte horšie. Aj vďaka týmto zdravotníkom sa pacienti môžu zasa tešiť na tie úplne najobyčajnejšie a predsa vzácne veci. "Je jeseň, mám záhradu, mám dom," dodala pani Anna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy