Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská ekonomika bola v treťom štvrťroku výkonnejšia, ako sa očakávalo. Síce prepadla, ale nie dramaticky
Zdielať na

Slovenská ekonomika bola v treťom štvrťroku výkonnejšia, ako sa očakávalo. Síce prepadla, ale nie dramaticky

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika bola v treťom štvrťroku výkonnejšia, ako sa očakávalo. Síce padla, ale nie tak dramaticky, ako to predpovedali ekonómovia. Medzikvartálne dokonca ide o výrazný skok smerom nahor, čo je pre našu otvorenú ekonomiku dobrá správa.

Napriek tomu, že je piatok trinásteho, tak máme dobré správy. Slovenská ekonomika v treťom štvrťroku zaznamenala síce potknutie, ale rozhodne nie pád, aký sa pôvodne čakalo. Prepadla sa len o 2,4 percenta.

Medzikvartálne ide o výrazné polepšenie, skoro o dvanásť percent. Pod to sa podpísal najmä silný exportný september. Ako inak mohli za to naše automobilky, ale darilo sa aj vývozu železa a ocele, či výrobkom z kovu a gumy a výrobky z nej. Podobne bola na tom aj celá EÚ. Z pozitívneho vývoja sa tešia na ministerstve financií, kde si svoj podiel úspechu pripisuje aj Eduard Heger. S pomocou vo výške 4,1 miliardy eur pre Slovensko. "Takú rýchlu a mohutnú pomoc ekonomike Slovensko nezažilo," uviedol Heger.

Inak to, ale vidia analytici. Nášmu hospodárstvu sa darilo aj napriek našej vláde."Fiškálne stimuly vrámci najvyspelejších krajín OECD patrili medzi absolútne najmenšie. Navyše boli poskytované pomaly a komplikovane," uviedol analytik Stanislav Pánis. "Skôr môžeme hovoriť o pozitívnom vplyve oživenia zahraničného dopytu a stále relatívne róbustnej domácej spotreby," myslí si analytik Michal Lehuta.

​Nebol by to, ale piatok trinásteho, aby sme žiaľ nemali aj zlé správy. Nedarilo sa všetkým odvetviam a sú to aj veci, ktoré pociťujú bežní ľudia, nie veľká ekonomika. ​


Tak ako nám rástol export prepadlo sa stavebníctvo a to skor o 20 percent, o 25 percent sa prepadli tržby v službách, najmä cestovnom ruchu. oproti tretiemu štvrťroku 2019 sa znížila aj zamestnanosť. Na pracovnom trhu ubudlo 58 tisíc zamestnaných. Svoj rast výrazne spomalila aj priemerná mzda. Napriek tomu tretí štvrťrok príjemne prekvapil a bude tak asi ťahúňom pandemického roka 2020. "V závere roka nás však čaká spomalenie tohto oživovania pretože vidíme od jesene prudký nárast infekcie a s tým spojené rôzne reštriktívne opatrenia," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Odkaz prudkého medzikvartálneho rastu v treťom štvrťroku je, ale dôležitý a pozitívny pre popandemické časy. "Ekonomika sa dokáže po uvoľnení lockdownových opatrení rýchlo pozviechať,"  uzavrel analytik Lehuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy