Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na hrane: Ostrá atmosféra v dueli s Ficom, nahnevaný expremiér nezvládol záver relácie
Zdielať na

Na hrane: Ostrá atmosféra v dueli s Ficom, nahnevaný expremiér nezvládol záver relácie

BRATISLAVA / Pozvanie do politickej relácie Na hrane prijali vo štvrtok ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a predseda Smer-SD Róbert Fico. Na pretrase boli najaktuálnejšie témy, ktoré hýbu spoločnosťou. Diskutovali o protipandemických opatreniach premiéra Igora Matoviča, voľbe generálneho prokurátora, či zatýkaní policajných špičiek.

Fico: Nie som Kováčikovým obhajcom

Prvou témou bolo odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z funkcie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zhodnotila, že jeho odstúpenie čakala skôr. "Určite som to čakala skôr, pretože tie podozrenia sú vážne. Podozrenie znižuje dôveryhodnosť celej inštitúcie. To, že to urobil takto a v tomto čase, je neskoro," skonštatovala Kolíková. Predseda Smeru-SD Robert Fico kontroval prezumpciou neviny a politickou objednávkou. "Vidím tam obrovský politický vplyv, vidím tam veci, ktoré nie sú úplne v poriadku," vyjadril sa Fico. Uviedol tiež, že v žiadnom prípade nie je Kováčikovým obhajcom.

Fico vidí za akciou "Očistec" politickú objednávku

Ďalšou témou bola akcia "Očistec", v rámci ktorej boli zadržaní vysokopostavení policajní funkcionári na čele s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. "Ja nemám nič proti tomu, aby si polícia robila svoju prácu, rešpektujme smernicu, namietam na politizáciu a vyhlásenia, ktoré tam nepatria, nechajme orgány činné v trestnom konaní pracovať," vyjadril sa ku kauze Očistec Fico. Šéf Smeru-SD opäť podotkol, že v tom vidí ďalšiu politickú objednávku. Vláda podľa neho dotknuté osoby, ale aj opozíciu kriminalizuje. Zásahy označil za divadlo pre verejnosť.

Šéf Smeru-SD predvolanie na políciu neočakáva


Fico predvolanie na políciu neočakáva a nevidí žiaden dôvod, prečo by mal byť v tejto veci vypočutý. Vyhradil sa voči vyšetrovateľovi, ktorý je podľa neho zaujatý. "Informácie, ktoré máme potvrdzujú, že celé toto uznesenie, je postavené na výpovedi jedného človeka, ktorý je v pozícií kajúcnika. Ktorému sľubujú, že bude prepustený na slobodu, ak bude rozprávať. Ja nevidím dôvod, aby som bol vypočutý. Ja ako predseda vlády som disponoval informáciami na základe legálnej bázy," povedal Fico.

Fico: "Všetci ma volajú šéfom"


Podľa Kolíkovej by mal šéf Smeru-SD ísť vypovedať. "Ja si myslím, že ste mali prístup k informáciám, ktoré nemá obyčajný človek, vedeli ste o skutočnostiach. Napríklad ste vedeli o pani Jankovskej a je zrejmé, že ste presadzovali závadných ľudí," vyjadrila sa Kolíková. Podľa nej musel vedieť o podozreniach, ktoré sa týkali bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej a predsa ju tlačil do Súdnej rady. "Vyprosujem si tento tón, pretože vy ste boli moja podriadená vo vláde a ani raz ste neotvorili ústa, tak vás poprosím, ak ste nehovorili vtedy, tak teraz nebuďte národná hrdinka," ohradil sa voči Kolíkovej tvrdeniam Fico. Na poznámku o tom, prečo Fica nazýval Kočner s Bödörom "šéfom" argumentoval tým, že všetci ho volajú "šéfom".

Matovič sa podľa Fica bojí protestov


Fico sa v závere relácie vyjadril aj k téme vyhlásenia núdzového stavu na Slovensku. Podľa neho ho premiér Igor Matovič vyhlásil preto, lebo sa bojí protestov a krízovej situácie. Predseda vlády podľa neho miluje obmedzovanie ľudských práv a teší sa z toho. Fico sa tiež vyjadril, že podľa neho Matovič chce obmedziť nočné vychádzanie, nie pre pandemickú situáciu, ale preto, že sa bojí o svoj dom.

Ostrá atmosféra v štúdiu

​V štúdiu po celý čas vládla ostrá atmosféra. Moderátorka Jana Krescanko Dibáková sa počas večera pre Ficove poznámky poriadne zapotila. "Pani redaktorka, ešte raz, ja si vyprosujem, aby ste tu takýto tón nastavovali, nie som tu na lavici obžalovaných," povedal Fico. "Necitujte tu nezmysly na moju adresu, je 30. minúta relácie, radšej mi povedzte, aký je stav futbalu," odbočil od témy expremiér. "No tak, opäť vás poprosím, pani redaktorka, o inú rétoriku vo vzťahu ku mne. Správate sa, akoby som mal päť rokov. Ak tomu nerozumiete, nerobte túto prácu, je to úplne evidentné," rozhnevane dodal Fico.

Celý ostrý prejav šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý sa vyhrotil v závere relácie si môžete pozrieť v priloženom hlavnom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy