Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hľadajú sa Matovičovi odborníci. Konkrétne mená ostávajú záhadou aj 24 dní po tom, čo ich sľúbil zverejniť
Zdielať na

Hľadajú sa Matovičovi odborníci. Konkrétne mená ostávajú záhadou aj 24 dní po tom, čo ich sľúbil zverejniť

SLOVENSKO / Premiér ani po druhom kole plošného testovania nepredstavil odborníkov, s ktorými sa mal údajne radiť o príprave plošného testovania. A doteraz sa žiaden odborník ani sám neprihlásil ako jeden z ľudí, s ktorými sa dva týždne pred oznámením plošného testovania premiér mal radiť. Práve naopak. Väčšina odborníkov mu vyčíta, že informácie neprezentuje celkom správne. Viac dať na odborníkov v stredu premiérovi opäť poradil aj jeho koaličný partner Richard Sulík.

noviny.sk

17.10. premiér Igor Matovič (OĽaNO) oznamuje, že sa uskutoční plošné testovanie. Tvrdí, že ho zaujíma aj názor odborníkov. "Spoločne sa zhodnúť, možno aj vás - médiá by som chcel poprosiť, možno aj o ankety medzi ľuďmi, o názory odborníkov, že či je v takejto situácii správne povedať, že napríklad povedať, či to testovanie bude povinné," vyhlásil. 

18.10. je všetko inak. Odborníkov poukazujúcich na možné riziká nazýva kuvikmi. "Bol by som rád, aby v tejto situácii si niektorí tí odborníci odložili to červené súkno, to je odpoveď na tých kuvikov," odkázal premiér. V ten istý deň premiér presviedča, že o plošnom testovaní sa od začiatku príprav radil so špičkovými odborníkmi. "V priebehu týždňa budem mať práve takéto tlačové konferencie aj teda s ľuďmi a s odborníkmi, ktorí za tým plánom stoja," ubezpečoval.   

Počas ďalších dní na opakované dotazy novinárov na mená odborníkov premiér reaguje takto: "Predstavím ich po tom finále." Neprišlo to ale ani v pondelok. 

Premiér v stredu definitívne povedal, že nateraz odborníkov, s ktorými sa radil o plošnom testovaní, predstavovať nebude. "Viete čo, predstavím ich vtedy, keď budeme v nejakej normálnej atmosfére, teraz tu ich hádzať do ringu... Kohokoľvek by som predstavil, tak by sa naňho vrhli, len aby ho poriadne spochybnili," vyjadril sa v stredu Matovič. 

Konkrétne mená pritom sľúbil zverejniť 

Mená odborníkov, ktorí premiérovi radili, tak ostávajú záhadou aj 24 dní potom, čo ich sľúbil zverejniť. "Tak to uzavrite tak, že tí odborníci nie sú, že sa vyparili. Máte pravdu, pôsobí to nedôveryhodne, je to váš uzáver, tí ľudia neexistujú, už medzičasom vyparili sa, hotovo, Matovičovi odborníci sa vyparili," odkázal premiér novinárom. 

Odborníci prezentujú svoje kritické názory nielen na sociálnych sieťach. "Takisto sú nešťastné vyjadrenia aj o tom, že týmto testovaním vychytávame infekčných ľudí," reagoval 27.10. Boris Klempa, virológ z Biomedicínskeho centra SAV. 

Na sociálnych sieťach vznikajú názorové prestrelky medzi dlhoročnými vedeckými špičkami a premiérom o odborných témach. Matovič sám v priamom prenose dokonca prisľúbil účasť v televíznej debate s odborníkmi. "Kedykoľvek, bez najmenších problémov," potvrdil nám ešte 8. novembra premiér, no z diskusie napokon nič nebolo. 

Aspoň vedecká obec upokojuje atmosféru 

Aj vedci sami si nakoniec povedali, že im ide najmä o to, aby ich premiér hlavne počúval, a stretnúť sa s ním chcú mimo kamier. "Pre celoslovenskú spoločnosť a vôbec atmosféru a zníženie napätia v krajine je lepšie komunikovať tieto veci súkromne," reagoval Richard Kollár z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. 

"Sme ochotní a k dispozícii kedykoľvek si sadnúť k stolu," potvrdila aj epidemiologička Alexandra Bražinová. Na termín však stále čakajú. Pripravujú však projekt, aby odborné názory bolo počuť, keďže ani konzílium odborníkov podľa nich nemá dostatočný dosah na kroky vlády. "Nemajú dosah na riadenie boja proti pandémii, no ale však uvidíme, posúvame sa ďalej, pripravujeme iniciatívu, kde chceme práve túto odbornú diskusiu tlačiť ďaleko viac," doplnil biochemik Pavol Čekan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy