Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Šéf NAKA Zurian o uniknutom dokumente: Je to pamflet, chcú zastrašiť policajtov NAKA
Zdielať na

Šéf NAKA Zurian o uniknutom dokumente: Je to pamflet, chcú zastrašiť policajtov NAKA

BRATISLAVA / Šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian nazval uniknutý dokument o NAKA za pamflet. Za svojimi ľuďmi si stojí a tvrdí, že ich na pozície nevyberal na základe kamarátstva, ale na základe skúseností. Rovnako ako policajná viceprezidentka Jana Maškarová, aj on podal trestné oznámenie.

TV JOJ dispouje týmto dokumentom ktorý je vo verejnom priestore už dlhší čas. My tvrdíme, že pravdepodobne dva mesiace. Vy to máte, ste riaditeľom a najvyšším článkom v NAKA, celá štruktúra tu je popísaná, vaši riaditelia sú tam a ten obsah sa zdá byť závažný. Akým spôsobom k tomu vy pristupujete a ako vnímate tento dokument? 

" V prvom rade som policajtom 25 rokov. Poznám veľa policajtov, s niektorými som robil, s niektorými som sa stretával na pravidelných poradách. Čo sa týka Národnej kriminálnej agentúry, na posty riaditeľov som vyberal nie podľa kamarátstva, ale podľa odbornosti a podľa skúseností. Čo sa týka tohto samotného pamfletu, si myslím, že od prvej vety po poslednú, sú to výmysly, ktoré niekto spísal v úmysle očierniť týchto policajtov, zastrašiť, očierniť, aby Národná kriminálna agentúra nepracovala tým štýlom, ako pracuje. Aby sa Národná kriminálna agentúra nedostala k niekomu, kto sa NAKA bojí. Národná kriminálna agentúra má v súčasnosti najlepšie, povedal by som historické výsledky." 

V dokumente sa spomína, že je pripravovaný pre ministra vnútra a taktiež pre jeho poradcu Spišiaka. Ako toto vnímate? 

Pamflet som to nazval, lebo sú tam popísané nezmysly. Každú jednu vetu viem vyvrátiť. Každého jedného funkcionára, ktorý tam je opísaný a všetky skutočnosti, sú vysvetliteľné a preveriteľné. 

Ministra som sa pýtal, či stále platí, že má voči vám dôveru. Teraz opačná otázka. Na základe toho, že tvrdíte, že je to pamflet, máte vy dôveru k pánovi ministrovi? 

"Ja mám s pánom ministrom naozaj profesionálne vzťahy, určite tam dôvera je."

Vykomunikovali ste tento dokument a jeho obsah s vašimi podriadenými? Ako vnímate, že to koluje už dva mesiace v prostredí a čo ste urobili, aby oni zostali pokojní.  

"Komunikoval som s podriadenými o skutočnostiach, ktoré sú tam uvedené, lebo to bolo uvedené na facebooku v nejakom komentári. Sedeli sme spolu. Skutočnosti, ktoré sú tam uvedené sú podľa nás plne vymyslené, vyvrátiteľné a z tohto dôvodu sme sa rozhodli podať trestné oznámenie, ktoré bolo aj podané pred mesiacom. 

Nevnímate to tak, že by to malo byť odkomunikované aj smerom k verejnosti, aby takéto konšpiračné veci, nevraživosť, nevôla, prípadne neochota, prípadne strach medzi vami  bol vyvrátený a mohli ste pracovať tak ako doteraz?

"Myslím si, že by sme takto museli reagovať na každý komentár na facebooku, lebo naozaj tých anonymov a tých nezmyslov v tom prostredí sociálnych sietí sa šíri veľa. Museli by sme sa vyjadrovať ku každému komentáru. Ja som hrdý a som čestný, na to, akí policajti v Národnej kriminálnej agentúre robia a myslím si, že robotu vykonávajú zodpovedne."

Najčítanejšie správy