Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Lekári na Slovensku sú už zúfalí. Ľudia pred vyšetrením zatajujú pozitívny test na koronavírus
Zdielať na

Lekári na Slovensku sú už zúfalí. Ľudia pred vyšetrením zatajujú pozitívny test na koronavírus

POPRAD / Povedzte o svojom zdravotnom stave vždy pravdu - opäť vyzývajú záchranári i hovorkyňa popradskej nemocnice. Stále sa stretávajú s ľuďmi, ktorí zataja pozitívny test na koronavírus a tým ohrozia zdravotníkov. Posádky sanitiek už pacientov testujú antigénovými testami.

Antigénové testy pomáhajú záchranárom rýchlejšie zhodnotiť riziká. Stále však vyzývajú ľudí, aby na otázky operátora odpovedali pravdivo. Upozorňujú tiež na to, že nimi používané testy nie sú náhradou celoplošného testovania. Certifikát pacient nedostane.

"Slúžia výlučne na zhodnotenie stavu pacienta. Nenahrádzajú štátom organizovaný skríning obyvateľstva," povedal hovorca záchrannej služby Košice Viktor Wurm. Testy pomáhajú aj pri rýchlejšej komunikácií s operátorom a nemocnicou. "Na základe výsledku testu je možné efektívnejšie manažovať umiestnenie pacienta buď do červených zón alebo na klasické nemocničné oddelenia," spresnil Wurm.

Lenže do nemocníc neprichádzajú len pacienti v sanitkách, ale aj po svojich, alebo ich dovezú príbuzní - a tu personál naráža na vážny problém. Ľudia totiž často taja pozitívny test na koronu a certifikát radšej nedonesú, čím všetkých naokolo ohrozujú. "Sú to len ľudia, ktorí tiež môžu podľahnúť tejto nákaze, alebo môžu mať iné chronické ochorenia, s ktorými denne bojujú," vyjadrila sa Sylvia Galajda, hovorkyňa nemocnice Poprad.

Niektoré nemocnice už teraz bojujú s nedostatkom personálu. Popradská nemocnica vyzýva ľudí, aby sa nebáli povedať, že sú pozitívni. Neznamená to totiž, že o nich nebude postarané. "Idete k samostatnému vchodu, kde už od začiatku personál pracuje s najvyššou možnou ochranou a snaží sa poskytnúť všetky vyšetrenia na jednom mieste," povedala Galajda.

Hovorkyňa ďalej upozorňuje ľudí, že ak sú v karanténe a ich stav nie je vážny, radšej by mali vyšetrenia presunúť na neskôr. Ak do nemocnice musia prísť, pri vstupe by mali povedať pravdu. "Pokiaľ ide o akútnu zdravotnú starostlivosť a nemá certifikát, aj tak musí byť ošetrený," dodala Galajda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy