Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prvé kolo plošného testovania je za nami. Takto prebiehal druhý deň
Zdielať na

Prvé kolo plošného testovania je za nami. Takto prebiehal druhý deň

SLOVENSKO / Nával ľudí na odberné miesta sa v nedeľu nekonal. Žiadne rady, žiadne kolóny automobilov, žiadne napätie či emócie. Druhý deň celoplošného testovania prebiehal v absolútnom pokoji a s oveľa menším záujmom obyvateľov.

"Počet, ktorý som sa dozvedel v noci mi vyrazil dych," vyhlásil predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). "Počet pretestovaných ľudí za včerajší deň je vo výške 2 581 113 ľudí," priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 
"Je jednoznačné, že tento nápad sa podaril," zhodnotil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). 

Málo ľudí prišlo aj na najväčšie odberné miesto v Bratislave 

V porovnaní so včerajškom vyzerala situácia na najväčšom bratislavskom odbernom mieste na petržalskej dostihovej dráhe úplne inak. Krátko pred siedmou hodinou čakalo na otvorenie brány prvých zhruba 20 záujemcov o testovanie. A počas dňa pribúdali len veľmi sporadicky.


Podobná bola situácia aj na ďalších odberných miestach v hlavnom meste. Na ďalšom drive-in odbernom mieste v Petržalke ale aj pod mostom Lafranconi, tam, kde sa v sobotu tvorili kolóny a dlhé rady, bolo v nedeľu poloprázdno až prázdno.

"Včera vlastne boli od rána od skoro pol šiestej šóry, bez prestávky sme vlastne robili až do tej 22. hodiny, bolo to veľmi náročné, ale zvládli sme to," opísala priebeh testovania zdravotníčka Marta Budková. "Včera sme mali 1 600 odberov. Momentálne sme vybavili asi 60 ľudí, vidíte, že tu nikto nie je," poznamenal koordinátor Dominik Vároš. 

Nepotvrdili sa ani obavy z náhleho náporu tisícok pendlerov v pohraničných obciach Rusovce či Jarovce. Aj tu mali zdravotníci menej práce ako v sobotu. 

Počas prvého dňa Spoločnej zodpovednosti odhalili tisíce pozitívnych ľudí. "Bolo ako pozitívne vyhodnotených 25 850 ľudí, čo predstavuje skoro úplne jedno percento," priblížil Naď. 


Testovanie sprevádzalo množstvo problémov

Vzhľadom na extrémne krátky čas prípravy, testovanie sprevádzalo množstvo problémov, a to najmä v prvý deň."Miestami vypadli testy, miestami certifikáty, miestami vypadli rukavice. Všetko sme do pár minút nahradili, podľa možností vo väčšine prípadov. Napriek tomu úžasné číslo," reagoval Naď. 

Najväčší problém bol nedostatok zdravotníkov. "Ale prišli, kde bolo treba, pomohli, dobíjali sa, aby mohli pomôcť," povedal Krajčí. 

V jednej z obcí v Nitrianskom kraji kvôli tomu skoro nedošlo k testovaniu. Ohrozené testovanie v obci Nemčiňany sa napokon podarilo vyriešiť vďaka dvom zubárkam, ktoré sem cestovali z iného okresu. "Večer o ôsmej bolo, že obec Nemčiňany nemá tých zdravotníkov, tak som odvolávala všetkých známych," povedala prednostka OÚ Zlaté Moravce Hana Kováčiková.

Mladé lekárky sa o tom, že pomoc potrebujú v dedine, ktorú ani nepoznali, tak dozvedeli iba pár hodín pred testovaním. Nebyť ich dvoch, odberné miesto by tu neotvorili. "Som sa snažila kontaktovať moje rodné mesto, tam mali dosť zdravotníkov zabezpečených, tak potom som len vyčkávala," ozrejmila zubná lekárka Erika Miahalovičová. 

Lokálnymi ohniskami môžu byť rómske osady 

Plošné testovanie má odhaliť aj lokálne ložiská. Očakáva sa, že môže opäť ísť o rómske osady. V Lomničke je o testovanie taký záujem, že po sobotnom testovaní tu museli pridať ďalšie dve odberné miesta. Zdravotnícku výpomoc majú z vlastných radov. "Rehoľná sestra, ktorá má zdravotnú školu aj pani učiteľka, ktorá má zdravotnú školu," upresnila prednostka obecného úradu Vierka Kyslanová. 

Pre štyri slovenské okresy je toto už druhé kolo. Špeciálne sa preto čaká na čísla z Oravy a Bardejova."Vzhľadom na to, že Orava a Bardejov boli najviac horiace regióny, tam ten počet pozitívnych prípadov bol výrazne vyšší, tak je objektívne predpoklad, že na tom Slovensku tá situácia je lepšia," okomentoval situáciu Matovič. 

Zdá sa, že pilotné minulotýždnové testovanie na Orave veľmi zredukovalo počet nakazených."Nakazených v obci Zubrohlave je 19 a je to o dve tretiny menej ako minulý týždeň," vyjadril sa starosta obce Pavol Bugeľ. Pozitívni nepresiahli dve percentá. "Čo sa týka počtu pozitívnych, je trojnásobne nižšie ako minulý týždeň," potvrdil aj starosta Oravskej Polhory Michal Strnál. 

Obec, kde sa testujú všetci už tretí krát 

Vo Varadke zažili plošné testovanie v podstate po tretíkrát. To prvé nariadili ešte pred dvoma týždňami hygienici. "My keď sme začali robiť to reťazenie, tak už sme boli na čísle 100," povedal starosta obce Andrej Kurimský. 

A tak už pretestovali bez detí do 10 rokov celú dedinu. Vtedy zachytili 20 pozitívnych. V karanténe skončili štyri domy a tri byty. Ukázalo sa to ako efektívne riešenie. Pri testovaní v bardejovskom okrese pred týždňom už mali len dvoch pozitívnych.

Čísla podľa okresov zatiaľ nepoznáme. Eviduje sa to podľa vojenských centrál. "Najviac prípadov sa nám objavilo v regionálnom riaditeľstve Žilina, Topoľčany, Ružomberok a Prešov," priblížil Naď. 

Druhé kolo bude 

Kto si ale myslel, že po nedeli sa akcia končí, musí sa pripraviť na druhé plošné kolo. "Druhé kolo pretestovania určite bude. Možno pri jednom, dvoch, troch okresoch to druhé kolo nebude, ale to potrebujem diskusiu s epidemiológmi," potvrdil Matovič. 

Na ďalší testovací víkend sa tak už zrejme pripravujú aj zdravotnícke tímy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy