Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takýto sviatok všetkých zosnulých si Slovensko zrejme nepamätá, no spomínať sa dá aj inak
Zdielať na

Takýto sviatok všetkých zosnulých si Slovensko zrejme nepamätá, no spomínať sa dá aj inak

SLOVENSKO / Tento rok kvôli platným opatreniam horia sviečky za našich blízkych najmä v našich domovoch. Cintoríny nie je možné navštevovať a na väčšine miest sú zavreté a neprístupné. Niekde však predsa len sviečky horieť budú. Napríklad mesto Stará ľubovňa sa preto rozhodlo zapáliť sviečky za svojich občanov, keďže tam tento rok osobne prísť nemôžu.

Takýto sviatok všetkých zosnulých si Slovensko zrejme nepamätá. Sviečky nemôžeme dnes zapáliť na hroboch našich blízkych, ako sme boli vždy zvyknutí. Aj preto ľudia takto zapĺňali cintoríny ešte deň pred zavedením opatrení, ktoré neumožujú ani návštevu hrobov. Jedným z mála miest, kde ostal cintorín čiastočne otvorený bolo Bernolákovo, nachádzala sa tu totiž odberová miestnosť.

Miestni sa ale rozhodli pre disciplinovanosť a sviečky horeli iba na zopár hroboch. V Bratislave sa napokon cintoríny rozhodli nezamknúť. Cintorín v Slávičom údolí obyvkle 1.11. je preplnený, napriek tomu počas dušičiek bol poloprázdny. "Ja sa divím, že tu nie je viac ľudí," povedala návšteníčka.


Levočský cintorín bol otvorený aj v týchto časoch avšak za prísnych podmienok. "U nás je ten pohyb osôb povolený od 1:00 ráno do 5:00 ráno. Nemôžeme zabrániť tomu, aby ten človek, ktorý si chce privstať nešiel na cintorín," uviedol primátor Miroslav Vilkovský.


Aj brány staroľubovnianských cintorínov sú zamknuté a predsa tam po zotmení hori 2648 sviečok. Nakúpila ich staroľubovnianska radnica, a jej zamestanci ich po zotmení aj zapálili. "Pracovalo na tom 25 ľudi zapálilo 25 baličkov, mali sme 25 zapaľovačov, a do hodinky a pol bolo všetko hotové,"  uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Sociálne siete zaplavili tisícky pozitívnych reakcii, vnímajú to v týchto časoch ako veľmi silné gesto.
"Na cintoríne si  človek uvedomí, že sa nie je sa za čím ponáhľať," uzavrel Tomko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy