Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlavným problémom testovania je nedostatok zdravotníkov. Ministri informovali, ako sme na tom
Zdielať na

Hlavným problémom testovania je nedostatok zdravotníkov. Ministri informovali, ako sme na tom

BRATISLAVA / Hlavným problémom testovania je celkom jednoznačne nedostatok zdravotníkov. Premiér im vo štvrtok ponúkol podstatne vyššiu finančnú odmenu, vláda dokázala vyriešiť problém so zubármi, pozvala cudzincov a v piatok ešte rozoslala SMS-ky, ktoré mali osloviť prakticky každého zdravotníka, či medika. Ministri celý deň oznamovali, ako sa menia čísla obsadenosti.

"Počet zdravotníckych pracovníkov sa oproti včerajšku zvýšil, asi o 12 percent po tej výzve, ale hovorím, potrebujeme ešte aj tak stovky zdravotníkov," povedal minister obrany Jaroslav Naď. Takto informoval krátko pred 8-mou hodinou ráno minister obrany. Výnimočný problém sa ale rieši aj výnimočnými spôsobmi.

Súhlas na testovanie získali na poslednú chvíľu aj zubári. A tak bude pracovať aj stomatológ z Trnavy, ktorý sa štátu ponúkol ešte skôr ako, sa zvyšovala finančná odmena. "Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR zo stredy ma pobúrila. Vnímam to ako necitlivý zásah štátu do mojej odbornosti a prehodnocoval som svoju účasť. Keď dali administratívnu chybu do poriadku, z úcty k práci všetkých, ktorí sa podieľali na príprave v boji proti pandémii sa chcem zúčastniť ako dobrovoľník," skonštatoval stomatológ Martin Šimo.


"V podstate bolo to vykomunikované aj medzi pánom ministrom, mnou a hlavnou odborníčkou pre zubné lekárstvo myslím, ktorá jednoznačne potvrdila, že tento výkon môžeme vykonávať, máme ho v kompetencii," vyjadril sa prezident zubnej komory Igor Moravčík. "Čakáme ešte na zubárov v priebehu dňa, koľko sa prihlási, tých 500 eur je naozaj motivujúce," zhodnotil Naď. "Ja vám len viem potvrdiť, že každú hodinu sa prihlasujú desiatky až stovky zdravotníkov teraz," prezradil minister zdravotníctva Marek Krajčí.


Okolo poludnia už mal rezort obrany zabezpečené okolo 72 percent kompletných tímov. "V sobotu 10 tisíc a v nedeľu 9 tisíc zaregistrovaných zdravotníkov," povedal  Krajčí. Pomoc štátu poskytla aj súkromná sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Posiela stovky svojich zamestnancov. Tých ako aj svojich pacientov otestovala v predstihu."Sieť nemocníc a polikliník ProCare a Svet zdravia posiela na pomoc štátu pri plošnom testovaní približne 800 svojich zamestnancov, z ktorých sú prevažná väčšina zdravotníci. Pôsobiť budú vo svojich regiónoch," uviedla Jana Fedáková, Komunikačný špecialista ProCare a Svet zdravia.


Pri nedostatku zdravotníkov pomohol aj rezort diplomacie. Pri víkendovom testovaní pomôže aj 33 rakúskych vojenských medikov a ďalších 200 zdravotníkov z Maďarska. Tí budú pôsobiť v okresoch Komárno, Levice, Nitra a Trebišov. "Toto v podstate je naozaj výraz dobrých susedských vzťahov, ktoré máme s týmito krajinami a teším sa, že v tejto náročnej situácii nám najbližší susedia pomáhajú," vyjadril sa minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy