Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zastupca Špeciáleno prokurátora Alexander Biró: To, čo sa stalo je pre prokuratúru tragédia. Gorilu pridelím inému prokurátorovi
Zdielať na

Zastupca Špeciáleno prokurátora Alexander Biró: To, čo sa stalo je pre prokuratúru tragédia. Gorilu pridelím inému prokurátorovi

BRATISLAVA / Po štvrtkovom zásahu protizločineckej jednotky, ktoré zadržala a obvinila špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, riadenie špeciálnej prokuratúry vedie jeho zástupca Alexander Biró. Ten sa pre TV JOJ vyjadril, že prípady, ktoré doteraz dozoroval Kováčik, prerozdelí medzi prokurátorov už budúci týždeň.

Kovačikove spisy si rozdelia prokurátori podľa charakteru agendy

Alexander Biró, zastupujúci špeciálneho prokurátora: "Vzhľadom na vzniknutú situáciu som nechal spísať celú agendu pána Kovačika. To znamená, že netrestnú aj takzvanú predprípravnú agendu, pripravia mi kompletný zoznam a na budúci týždeň pristúpime k prerozdeleniu jeho agendy na príslušných prokurátorov. Podľa toho, či ide o agendu ekonomického charakteru či korupčného charakteru alebo pre oddelenie extrémizmu. Urobím všetko tak, aby Kovačikova agenda nezostala bez dozoru," uviedol 

​Prípad Gorila pôjde inému

Zastupujúci prokurátor sa už v pondelok dopoludnia chce stretnúť aj 1. námestníčkou Generálneho prokurátora, ktorá už Dušana Kovačika pozbavila funkcie prokurátora. Po tomto stretnutí vyrieši rozdelenie spisov. "Po návrate z Generálnej prokuratúry budem mať zrejme už v pondelok spísanú celú agendu doktora Kovačika a preto zvolám poradu s riaditeľmi príslušných odborov aj oddelení. Keďže mal pridelenú Gorilu ale aj iné veci, dohodneme sa na prerozdelení podľa zaťaženosti konkrétnych prokurátorov," dodal Biró. 

S vedúcimi prokurátormi už Biró mal poradu, na ktorej sa dohodli na pracovnom programe budúceho týždňa, postupe a správania sa aj s dozorovým prokurátorom, ktorý dozoruje stíhanie Dušana Kovačika. Zatiaľ nemajú informácie o tom, či vyšetrovanie speje k podnetu na väzobný návrh na špeciálneho prokurátora, ale môže k tomu dôjsť. "V rámci spolupráce s vyšetrovateľmi je možné očakávať aj podnet na podanie návrhu na väzbu. Ale konkrétna informácia nieje, máme čas, je preto ešte predčasné sa k tomu vyjadriť," dodal Biró. 

Ambíciu nahradiť vo fukcii Dušana Kovačika zatiaľ nemá

Podľa zástupcu špeciálneho prokurátora štvrtkový zásah Národnej protizločineckej jednotky ho prekvapil ale na riadenie úradu to zatiaľ vplyv nemá. Podľa jeho aj v minulosti sa stávalo, že Kovačik sa na úrade neukázal aj tri týždne v kuse a riadenie úradu zvládali bez problémov. Kovačíkov prípad po včerajšku vníma aj ako tragédiu pre samotnú prokuratúr.

"Tá včerajšia správa prišla ako blesk z jasného neba. Ja som sa o tom dozvedel o 8 hodine ráno a začali sme sa hneď pripravovať na to, čo môžem očakávať v krátkej budúcnosti. Dúfam, že každý v úrade odvedie poctivú a čestnú prácu," dodáva Biró.

Na otázku či by sa uchádzal o post Špeciálneho prokurátora vzhľadom ku Kovačikovej situácii uviedol, že môže to byť do budúcna síce pekná výzva ale teraz sa sústredí na aktuálny stav. Podľa jeho slov ide aj z politického pohľadu o náročnú funkciu.

Biró: "Nie, nemám tu ambíciu hoci nemám problém zastupovať pán Kovačika lebo túto agendu ja dokážem ukočírovať. Viem aj celý úrad viesť tak aby sme neutrpeli žiadnu hanbu ani výsledkami ani so svojim správaním. Takže tu problém nie je"

Dušana Kovačika, ako Špeciálneho prokurátora vo štvrtok zatkla Národná protizločinecká jednotka v okamihu, keď sa viezol v služobnom aute na stretnutie do Bratislavy. Následne ho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Taktiež a zo zločinu prijímania úplatku a pokračujúceho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Spolu s ním zadržali a obvinili aj zástupcu Útvaru zvláštnych policajných činnosti Norberta Pakšiho. Útvar vykonáva utajené odposluchy a sledovanie osôb pre odhaľovanie trestnej činnosti. Ide o prísne utajenú špeciálnu skupinu polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy