Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Môže nám vláda nariadiť zákaz vychádzania? Takto to vidí ústavný právnik
Zdielať na

Môže nám vláda nariadiť zákaz vychádzania? Takto to vidí ústavný právnik

BRATISLAVA / Ktorou cestou sa Slovensko vydá v najbližších dňoch? To je momentálne jedna z najviac diskutovaných otázok v slovenských domácnostiach. Bude celoplošné testovanie alebo uzavretie krajiny?! S obomi možnosťami sa stále spája viacero nezodpovedaných otázok.

"Testovanie má byť dobrovoľné. Ak je niekto sankcionovaný, tak sa o dobrovoľnosti nedá hovoriť." Takto znela odpoveď prezidentky Zuzany Čaputovej na pripravované megaopatrenie slovenskej vlády. Ona sama hovorí, že pri nariadení povinnej domácej karantény, v prípade nepodstúpenia testov, môže dôjsť k porušeniu ústavy.  "Vnímam tam isté otázniky a veľmi závisí od toho, akým konkrétnym spôsobom by dané opatrenie bolo naformulované," uviedla Čaputová. 

Podľa experta na ústavné právo je možné nariadiť zákaz vychádzania len v čase výnimočného stavu. V núdzovom stave, v ktorom sa momentálne nachádzame, takáto možnosť nie je. Tvrdí, že na to, aby bolo možné karanténu nariadiť, by sa preto musel narýchlo meniť ústavný zákon. "By bolo dobré zobrať tú formuláciu, ktorú používa ten ústavný zákon o bezpečnosti štátu v časti o výnimočnom stave, a túto formuláciu dáte do časti, ktorá sa týka núdzového stavu, aby sa tam objavila a potom ju môžete aktivovať," uviedol ústavný právnik z UK Bratislava Vincent Bujňák. 

Absolútne jasno v názore na ústavnosť celej akcie majú opoziční politici. Predseda strany Smer-SD Robert Fico  hovorí o dobrovoľnosti, ktorá by mala byť pri testovaní garantovaná. Žiada diskusiu v parlamentnom pléne. Zmenu ústavy nepripúšťa. "Neviem si predstaviť takéto trhanie ústavy ako nejakého kalendára. To jednoducho v danom okamihu nejde," upozornil Fico. 

No nie len protiústavnosť je veľkým problémom plánovaného testovania či nariadenej karantény. Opoziční politici hovoria aj o nevyriešených technických detailoch, dôležitých preto, aby sa testovanie gigantických rozmerov mohlo uskutočniť. Ako napríklad v Kežmarku. "Každú hodinu musí byť vykonaných 50 odberov, a to sa chcem spýtať, ako chce spraviť za jednu hodinu 50 odberov. To znamená každú jednu minútu a pol jeden odber. A ešte každý občan musí 15 až 20 minút počkať na svoj výsledok," poznamenal poslanec NR SR Ján Ferenčák (Hlas-SD). 

Vnímajúc množiace sa otázky a prekážky celoplošného testovania, premiér Igor Matovič v stredu už otvorene hovoril aj o inej možnosti - uzavretí ekonomiky. "Keď ponúkneme riešenia, aby sme toto nemuseli urobiť, tak tu bude každý jeden mudrovať o tom, že to asi nie je fér. Že tým ľuďom, ktorí ignorujú pravidlá, to nie je fér im povedať, aby oni museli ostať doma v karanténe, lebo to by sme vstúpili do ich ľudských práv," povedal Matovič.  

Krízový štáb má zasadnúť už vo štvrtok. Práve na ňom sa dozvieme zásadné odpovede. A aj rozlúštenie ústavnej hádanky, ktorým smerom sa Slovensko v najbližších dňoch vydá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy