Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľké firmy plošné testovanie neodmietajú, no majú obavy. Následky môže pocítiť aj štát
Zdielať na

Veľké firmy plošné testovanie neodmietajú, no majú obavy. Následky môže pocítiť aj štát

BRATISLAVA / Sú veľkí a strategickí. Preto musia myslieť dopredu a mať krízové plány. Závislý je od nich aj štát. Veľké závody plošné testovanie neodmietajú, no dobrovoľnosť podmienená karanténou prináša otázniky od chodu jednotlivých firiem až po finančný chod krajiny.

​Šíreniu pandémie chce zabrániť každý a veľké firmy majú svoje striktné pravidlá už od prvej vlny. Ak by vypadol veľkým firmám veľký počet zamestnancov, mohol by to pocítiť aj samotný štát. "Práve štát a systém zdravotníctva je financovaný z odvodov firiem alebo konkrétnych zamestnancov," povedal tajomník RÚZ Martin Hošták.


Všetky tieto firmy si preto uvedomujú, čo by nastalo, keby sa u nich začal vírus nekontrolovateľne šíriť. Teda okrem straty ziskov. Ťažká situácia by ale mohla nastať aj po plošnom testovaní, ak by sa zistilo, že množstvo zamestnancov je nakazených na oddeleniach, ktoré sa nedajú len tak odstaviť.

Firmy majú problém aj s Matovičovou predstavou podmienenej dobrovoľnosti, že každý ostane doma desať dní, keď nepôjde na test. Voči tomuto sa už ohradil Zväz chemického a farmaceutického priemyslu. Prípadný náhly masívny výpadok pracovných síl v odvetví chémie a farmácie by mal v tomto prípade za následok odstavenie výrob s dramatickými ekonomickými i bezpečnostnými následkami.

Niektoré procesy vo výrobe potrebujú sedem až desať dní, aby sa bezpečne odstavili. S týmto sa ale veľmi nepočíta. Podobne by na tom mohol byť aj Slovnaft. Pre štát okrem toho nie je dôležitý len finančne. Bez pohonných hmôt by sme sa ďaleko nepohli. "Pre všetky záchranné zložky zdravotníkov armádu. Naša sieť čerpacích staníc tvorí tú kostru kritickej infraštruktúry," vyjadril sa hovorca Slovnaftu Anton Molnár.


Veľkým a strategickým zamestnávateľom chýba istý plán, čo po testovaní. "Nám chýbajú plošné predpisy, ktoré by zabránili potenciálnemu zatváraniu firiem. Akémusi lockdownu našej ekonomiky," vyjadril sa Hošták. Veľké podniky sa naďalej musia spoliehať na vlastné bezpečnostné opatrenia. "Naša spoločnosť má krízový program vypracovaný a epidemiologickú situáciu pozorne sleduje," uviedla hovorkyňa Volkswagenu Lucia Kovarovič Makayová. Vo Volkswagene, či Slovnafte, ale aj ďalších strategických podnikoch sa zatiaľ podarilo nákazu stopnúť skôr, ako začala úradovať. Aj preto, že mali plán a systém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy