Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hrubala s Mazákom podali na sudcu Trubana návrh na začatie disciplinárneho konania. Žiadajú jeho preloženie
Zdielať na

Hrubala s Mazákom podali na sudcu Trubana návrh na začatie disciplinárneho konania. Žiadajú jeho preloženie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Predseda Súdnej rady Ján Mazák a predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala podali návrh na začatie disciplinárneho konania v prípade sudcu Michala Trubana. Žiadajú jeho preloženie zo ŠTS na súd nižšieho stupňa.

Mazák a Hrubala sú názoru, že si sudca Špecializovaného trestného súdu a jeho bývalý predseda Michal Truban nesplnil povinnosť sudcu, a dopustil sa správania, ktoré vzbudzuje pochybnosti o jeho nezaujatosti. Dnes na neho, pre rozhodovanie v prípade Norberta Bödöra, podali spoločne návrh na začatie disciplinárneho konania.

"Podanie disciplinárneho návrhu vychádza z dôvodného podozrenia, že sudca Michal Truban sa ako sudca v prípravnom konaní v trestnej  veci obvineného Nor­ber­ta Bödöra  dopustil závažného disciplinárneho previnenie. Závažného disciplinárneho previnenia sa podľa dostupných dôkazov dopustil predovšetkým  vedomým porušením povinnosti sudcu rozhodovať nestranne a nezaujato," uviedli ako odôvodnenie Mazák a Hrubala.  

.Disciplinárny súd má teraz rozhodnúť o preložení Trubana na súd nižšieho stupňa.

Predseda špecializovaného trestného súdu spolu s predsedom Súdnej rady týždne preverovali okolnosti konania Trubana. Ako sa píše vo vyhlásení súdnej rady v prípravnom konaní v trestnej veci Nor­ber­ta Bödöra sudca Truban  rozhodoval  napriek tomu, že vedel o obsahu výpovede svedka obvineného Mareka Kodadu. Tento svedok sudcu označil za osobu, ktorá mala profitovať zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzavretej medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Altmayer, s.r.o. pričom v predmetnej veci mal intervenovať advokát Ján Gajan. Na NAKA ale Truban pred vyšetrovateľom vypovedal, "že sa o žiadosti jeho dcéry o dotáciu nerozprával ani s Gajanom, ani s inou osobou nerozprával."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy