Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Už na budúci rok by sme mali za teplo platiť podstatne menej. Vzniknúť má aj štátny teplárenský holding
Zdielať na

Už na budúci rok by sme mali za teplo platiť podstatne menej. Vzniknúť má aj štátny teplárenský holding

BRATISLAVA / Už na budúci rok by sme mali za teplo platiť podstatne menej. Štátne teplárenské spoločnosti totiž hlásia miliónové škrty vo výdavkoch. Lacnejšie zdroje tepla, transparentnejšie nákupy a zmeny v manažmente pocítia vo svojich peňaženkách státisíce slovenských domácností. Spojenie šiestich najväčších teplární do štátneho holdingu by zároveň mohlo v budúcnosti priniesť aj výraznejšie zlacňovanie.

"Na Slovensku je dokopy 338 teplárenských spoločností, z toho najväčších 6 patrí štátu," vraví minister hospodárstva Richard Sulík. Nové vedenie spoločnosti MH Manažment, pod ktoré tieto teplárne patria, sľubuje značné úspory.

MH

​Najvýraznejšie zníženie nákladov na teplo určite poteší najmä Bratislavčanov. Priemerná domácnosť tak môže ročne ušetriť až 55 eur. 

"Pre Bratislavčanov ide cena dole o 10 percent, pre Žilinčanov o 4 percenta, pre Košičanov o 2 percenta, aj to je niečo," vysvetľuje Sulík. Dôvodom poklesu cien sú jednak lacnejšie komodity na trhu, no zároveň aj manažérske zlyhania. "Teplárne a najmä tepláreň Zvolen riadili vagabundi a toto sa, samozrejme, skončí trestnými oznámeniami," dodal Sulík. 

Už teraz je jasné, že nevyhnutný bude najmä odklon k ekologizácii. "Chceli by sme najneskôr do roku 2023 vylúčiť z našej palivovej základne, ako čierne v Košiciach, tak hnedé v Žiline," uviedol Ľuboš Lopatka, riaditeľ MH manažment.

Nahradiť by ho mal najmä zemný plyn, ktorý produkuje až o vyše 60 % menej emisií skleníkových plynov. "Z dlhodobého hľadiska bude potrebné zemný plyn nahrádzať zelenšími alternatívami, zelenším plynom. Tam sa ponúka predovšetkým biometán," vysvetľuje výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. 

Väčší priestor by však mala dostať geotermálna energia, či iné zdroje vykurovania. Zlacňovanie preto nemusí byť konečné. Popri plyne by tak v budúcnosti čoraz výraznejšiu úlohu malo hrať aj teplo zo spaľovní odpadu. "Okrem toho, že to riešenie má ekologický zmysel, tak by to mohlo znamenať aj ďalšie zníženie ceny tepla, pretože táto cena bude výrazne nižšia, ako máme z iných zdrojov," dodáva Lopatka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy