Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Polícia začala pátrať po rodičoch detí, ktorí sa zúčastnili protestu proti vláde Igora Matoviča
Zdielať na

Polícia začala pátrať po rodičoch detí, ktorí sa zúčastnili protestu proti vláde Igora Matoviča

BRATISLAVA / Sobotňajší protest proti vláde Igora Matoviča si vyžiadal tvrdý zásah polície. Demonštranti hádzali do ozbrojencov petardy, kamene či fľaše. Davom sa ozývali aj vulgárne slová na adresu premiéra, a to sa premietlo aj v pátraní polície.

Internetom sa začalo šíriť video v ktorom maloleté deti počas protestov kričia do megafónu vulgárne heslá. "Matovič je ten najväčší k***t, pochopte, že ho treba zabiť. Veď to sú akí debili aj Čaputová," ozýva sa vo videu malý chlapec, ktorému dospelý muž podáva megafón a predspievava pokriky. Ten následne vyzýva ďalšie dve dievčatá, aby sa pridali a vytvorili zbor.

​Na video nasledujúci deň zareagovala polícia."V súvislosti so včerajším zhlukom ultrapravicových radikálov pátrame po identite osôb na screenshotoch z videa - dvaja muži s megafónom a tri deti (jeden chlapec a dve dievčatá), prípadne ak viete, tak nám pomôžu aj mená ich rodičov," píše polícia na svojom facebooku.

Dospelé osoby sú podľa polície podozrivé z ohrozovania mravnej výchovy mládeže."Môžeme uistiť verejnosť, že polícia sa venuje aj ďalším materiálom, na základe ktorých bude iniciovať ďalšie konania," dodáva polícia.
Zaujímali sme sa však aj o trestnoprávnu rovinu. A v tomto prípade ide o trestný čin. "Dopustí sa ho ten, kto vydá osobu mladšiu, ako 18 rokov určitému nebezpečenstvu spustnutia alebo v tomto prípade umožní dieťaťu , aby sa dopustilo konania, ktoré za iných okolností by bolo priestupkom alebo trestným činom. To znamená aj to, že ho k takémuto konaniu nabáda," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Polícia sa nevenuje len týmto veciam, ale aj ďalším materiálom súvisiacich s včerajším protestom, na základe ktorých budú konať. "Na mieste boli zranení aj 4 príslušníci PZ. Z dôvodu hádzania dlažobných kociek na príslušníkov PZ boli na osobnej slobode obmedzené tri osoby z toho dve osoby boli cudzí štátni príslušníci. Z dôvodu podozrenia z poškodzovania majetku bola na osobnej slobode obmedzená aj 22-ročná žena.Zo strany bratislavskej polície bolo začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa spáchaného za krízovej situácie – núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády SR. Obvinenie konkrétnej osobe doposiaľ vznesené nebolo, vo vyšetrovaní pokračujeme," informovala polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy