Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počasie nás potrápi aj najbližšie dni. Meteorológovia vydali výstrahu pred povodňami
Zdielať na

Počasie nás potrápi aj najbližšie dni. Meteorológovia vydali výstrahu pred povodňami

BRATISLAVA / Počasie na Slovensku sa po vcelku peknom včerajšom predpoludní, keď  sme aj, najmä na východe videli slnko, opäť začína mračiť a začína pršať. 

Zrážky budú pokračovať aj dnes počas dňa. Opäť sa môžu vyskytnúť aj intenzívnejšie dažde a môžu ešte zhoršiť situáciu na vodných tokoch Slovenska.  V noci teplota poklesne na 10 až 4, na severe okolo 2°C. Cez deň sa vzduch prehreja na hodnoty teploty od 9 do 14°C, ale na severe a miestami aj na východe bude iba okolo 7°C. 
V takomto zamračenom móde bude pokračovať aj sobota, ale predsa sa len nájdu rozdiely. V piatok bude snežiť od asi 1500 m, ale v sobotu sa sneženie môže objaviť od asi 1200 m.  V sobotu denná teplota bude v intervale od 5 na severe po 12 °C na juhu. 
Nádej na zlepšovanie počasia ale prinesie nedeľa, tá by mala byť s premenlivou oblačnosťou, zrážky už iba ojedinele. Teplota sa ešte nedvihne, ale už iba pocit, že dažďa výrazne ubudne, určite poteší mnohých z nás. 
Vodné toky sa budú upokojovať pomalšie, takže ešte aj na začiatku budúceho týždňa je potrebné udržať si bdelosť nad vodnými hladinami. 

Platí výstraha pred povodňami

Výstraha tretieho stupňa pred povodňami naďalej platí v okresoch Skalica, Senica, na severe okresu Nové Zámky a v okrese Košice - okolie na rieke Hornád. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke, v okresoch západného Slovenska - Skalica, Senica a Nové Zámky platí výstraha do odvolania. V okrese Košice - okolie trvá dnes do 18:00.

Druhý rizikový stupeň pre povodne z trvalého dažďa je vydaný až do odvolania v okresoch Malacky, na juhu okresu Nové Zámky, Trnava, Turčianske Teplice, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, na dolnom Hrone v okrese Žarnovica a na západe okresu Levice. Do 18:00 je výstraha druhého stupňa vydaná v okresoch Gelnica a Košice.

V ďalších 25 slovenských okresoch je vyhlásený prvý rizikový stupeň povodňovej aktivity. SHMÚ zároveň na dnes vyhlásil aj výstrahu prvého stupňa pred dažďom na celom území Slovenska. Trvať by mala o 18:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy