Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Silné dažde potrápili ďalšie okresy, valiaca sa voda zasiahla aj bobrie hrádze
Zdielať na

VIDEO: Silné dažde potrápili ďalšie okresy, valiaca sa voda zasiahla aj bobrie hrádze

PRIEVIDZA / Tretí povodňový stupeň platil od stredajšieho popoludnia na viacerých tokoch v Prievidzkom okrese. Výdatne tam pršalo a hladiny riek začali stúpať. Rieka Handlovka sa vyliala na mnohých miestach. V stredu popoludní mali starosti s veľkou vodou aj ľudia na Považí. Slatinský potok, ktorý tečie v násype sa vylial nad hrádzami, ktoré si vytvoril zákonom chránený hlodavec. V okolí Košíc sa situácia v priebehu dňa upokojila. Obyvatelia sa však boja ďalšieho dažďa.

Voda narobila problémy aj vo Veľkej Čausi pri Prievidzi. Husto pršalo a hladina prudko stúpala. Voda začala ohrozovať rodinné domy a bytovku. "Bolo to za pár sekúnd. Ľudia museli odparkovať autá, voda išla až po balkóny," "Dávame si tesnenia, aby sme to vydržali.," opisovali obyvatelia. 

Pomáhalo množstvo ľudí, dokonca aj dobrovoľní hasiči zo susednej dediny na čele so starostom. "Musíme si pomáhať. Pokúšame sa vytvoriť bariéru," vyjadril sa starosta Jozef Krpelan.  Voda ľuďom naháňala strach do neskorej noci. Hladina začala nakoniec postupne klesať.

Záplavy na Považí a bobria rodina

V stredu popoludní mali starosti s veľkou vodou aj ľudia na Považí. Slatinský potok, ktorý tečie v násype sa vylial nad hrádzami, ktoré si vytvoril zákonom chránený hlodavec.  Bobriu rodinku chceli presťahovať, no ministerstvo životného prostredia žiadosť zamietlo a povodie Váhu nesmelo ani opraviť po prvej povodni poškodenú hrádzu.

Hrozilo, že voda valiaca sa z polí zaplaví obce Hloža a Podhorie, starosta vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity, do tretej ráno mali plné ruky práce profesionálni aj dobrovoľní hasiči. "Bobor presmeroval vyliatie potoka na polia, vodu zadržal vyššie, keby tá voda pretiekla do dediny, boli by zatopené domy," vyjadrila sa Ivana Kalafúsová zoologička Strážovské vrchy. Situácia sa však tento rok zopakovala už druhýkrát. Ešte dnes predpoludním musel byť podjazd zatvorený, vodu vyčerpali a vpuste vyčistili. V noci má však opäť pršať a starosta sa už teraz obáva, že sa včerajšia povodeň môže zopakovať.

Záplavy v okolí Košíc

Situácia sa v priebehu štvrtka upokojila. Obyvatelia sa však boja ďalšieho dažďa, ktorý očakávajú večer. V Kysaku je pod vodou 5 chatárskych osád. Zábrany, ktoré umiestnili k brehu nepomohli - a aj tie odplavilo. Ku chatovej oblasti sa autom už nedostanete. Situáciu neustále monitoruje polícia, ktorá uzavrela časť cesty smerom od kameňolomu. Pri ďalších výdatnejších zrážkach hrozí, že voda stúpne a zaleje blízke okolie. Pod vodou sa v priebehu niekoľkých hodín ocitli aj stovky chát a rodinných domov v okolí Kysaku. K zaplaveniu desiatok domov došlo po dlhotrvajúcom niekoľkodňovom daždi. Pod vodou sa ocitli chatári ale aj ľudia, ktorí bývajú v domoch trvalo. Našťastie žiadne zranenia si silný prúd nevyžiadal. Ruku k dielu priložil každý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy