Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počasie vo Vysokých Tatrách sa vymklo kontrole. Na dážď a sneh si trúfli len odvážni turisti
Zdielať na

Počasie vo Vysokých Tatrách sa vymklo kontrole. Na dážď a sneh si trúfli len odvážni turisti

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách sa počasie tak trochu vymklo z normálu. Vo vysokých polohách síce snežilo, ale v priebehu dňa doslova lialo aj vo výške 2 500 metrov nad morom. Mengusovská dolina bola aj preto úplne prázdna a ani na chate pod Rysmi si nemuseli lámať hlavu s rozostupmi medzi návštevníkmi.

Smerovali sme na Chatu pod Rysmi, ktorá je najvyššie položená a od prvého novembra bude zatvorená. Čakali nás hodiny v daždi a verili sme, že vyššie aj v snežení. Pohľad na Voliu vežu tomu aspoň nasvedčoval. Bielo bolo až od Žabích plies.

Terén je veľmi nepríjemný a šmykľavý. Dážd podmočil sneh, potrebná bola veľká opatrnosť. Ešte belšie bolo pri chate, no aj v tejto výške husto pršalo. "Oproti iným rokom niekedy začínalo takto snežiť o mesiac skôr. V septembri mám narodeniny a v tomto čase bol skoro vždy sneh," zaspomínal si chatár Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi. 

Z Rysov sa vrátili len dvaja turisti, ktorí boli v doline. "Nestihli sme to, pršalo. Boli sme vo výške približne 2 400 metrov. Bolo viac snehu, aj nafúkané, dosť sa šmýkalo pod nohami," povedali navrátilci. "Keď sa ochladí, tak cesta môže byť dosť zľadovatená," uviedol Beránek.

Ochladenie by podľa predpovedí malo prísť výrazné. Keďže sa chata onedlho zatvára, chatár Viktor krátko zhodnotil sezónu. "Tento rok som vyniesol snáď tretinu toho, čo po minulé roky. Takže v tomto tá sezóna nebola taká dobrá, pretože ja rád nosím." Nebol by to Viktor, aby nezorganizoval mini koncert. Za mierne rozladený klavír si sadol jeden z turistov. 

Niekoľko dní trvajúce dažde spôsobili množstvo problémov vo viacerých regiónoch. Viac sa dozviete v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy