Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Špeciálne školy fungujú naďalej, dostali od ministerstva výnimku
Zdielať na

Špeciálne školy fungujú naďalej, dostali od ministerstva výnimku

SNINA / Na stredných školách od utorka prerušili výučbu a študenti budú doma až do odvolania. Toto nové opatrenie však spôsobilo chaos na odborných učilištiach a špeciálnych školách. Riaditelia aj rodičia totiž nevedeli, či sa opatrenie vzťahuje aj na nich. Viacero detí tak do školy neprišlo vôbec. Rezort školstva vysvetľuje dôvod, prečo viac ako 150 špeciálnych stredných škôl dostalo výnimku.

Pandemické opatrenia sa menia zo dňa na deň. Mnohí rodičia aj pedagógovia sú z toho zmätení. "Riaditeľ musí doslova striehnuť na každú tlačovú konferenciu, na každé slovo, ktoré sa tam povie a hneď prijímať opatrenia," povedala Jana Kandriková, predsedníčka Združenia odborných učilíšť Slovenska. 

Stredné školy sú od utorka až do odvolania zatvorené a študenti z internátov postupne odchádzajú. Odborné učilištia však patria pod špeciálne školstvo, ich riaditelia preto nevedeli, či sa nové opatrenia vzťahujú aj na nich. "Volali kolegovia riaditelia, volali rodičia, pýtali sa aj žiaci, či teda do školy nastupujú alebo nie. Na základe toho, že sa prízvukovalo, že stredné školy sú zatvorené, tak si pomysleli, že aj odborné učilištia sú zatvorené a že ich deti nemusia ísť do školy," vysvetlila Kandriková. 

Viacero detí tak v utorok na vyučovaní chýbalo. Okrem učilíšť sú otvorené aj internáty, ktoré sú súčasťou špeciálnych škôl. "Otvorené je aj naše tretie a štvrté poschodie, ktoré poskytuje bývanie zhruba pre 50 detí," doplnila Kandriková. "Podľa našich informácií je na Slovensku otvorených 154 stredných špeciálnych škôl," priblížila Renáta Vitková z odboru komunikácie ministerstva školstva. 

Aktuálne sa v nich učí takmer 6-tisíc žiakov. Pani Anka je matkou troch detí a každé má určitý druh zdravotného postihnutia. Dve dcérky tínedžerky navštevujú špeciálnu školu v Snine. "Dievčatá okrem toho, že chodia do tej školy, tak majú aj sociálny kontakt. Oni keď sú doma izolované, je to pre nás ťažké, pretože to učivo je ľahšie pochopiť, ako keď ja im to vysvetlím," poznamenala Anna Kapráľová. 

Rezort školstva vysvetľuje výnimku pre stredné špeciálne školy tým, že ich žiaci vyžadujú špecifický osobný prístup."Chceme tým vyjsť v ústrety aj rodičom a odbremeniť ich od vzdelávania doma, čo by bolo pre nich veľmi náročné," poznamenala Vitková. 

Ide totiž o deti s rôznym stupňom mentálneho postihnutia. Vyučovanie dištančnou formou by bolo pre ne ťažké. Pre pochopenie učiva je kontakt s pedagógom kľúčový. "Je to služba, tak ako slúžia, vojaci, lekári, tak aj my musíme pomáhať tým deťom my, aby to učivo zvládali," dodala Kandriková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy