Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborárov neodradil ani zákaz zhromažďovania sa. Prišli štrajkovať po skupinkách
Zdielať na

Odborárov neodradil ani zákaz zhromažďovania sa. Prišli štrajkovať po skupinkách

BRATISLAVA / Od utorka platí zákaz zhromažďovania sa viac ako šesť ľudí. Výnimkou sú osoby žijúce v jednej domácnosti. Konfederácia odborových zväzov, ktorá usporiadala za posledné obdobie sériu protestov, napriek tomu protestovala aj v utorok pred rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny. Išlo o odborové združenie železničiarov, ktorí tvrdia, že nariadenie vlády dodržali a v praxi ukázali ako si s ním poradili.

"My v podstate nadväzujeme na tie protesty, ktoré sme začali organizovať už v septembri," povedala viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. "Absolútne nemôžem súhlasiť s tým, aby sa porušoval zákon v tejto krajine. Zákonník práce má zamestnanca chrániť, nie ho trestať," vyjadril sa Anton Andel, podpredseda Odboru združ. železničiarov. S plagátmi prichádzali pred ministerstvo práce šesťčlenné skupiny protestujúcich odborárov. V 15 minútových intervaloch sa ale striedali. Išlo o 6 až 7 skupín. "Nikdy sme neprekročili tento počet účastníkov, čiže plne rešpektujeme všetky ich nariadenia," skonštatovala Uhlerová.

Medzi protestujúcich prišiel aj sám minister Krajniak. Pozval ich na spoločný rozhovor. To ale odmietli. "Keď vlastne sú to skupinky po 6-tich, majú na to právo," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Všetky plagáty, až na tie posledné, okamžite odstránila SBS-ka rezortu. "Verte mi, že toto mi ten bezpečák neodlepí, lebo to sa nepatrí. Mal by trhať to, čo si nalepil," povedal Andel.

Zmena nastala u kultúrnej obce a kreatívneho biznisu, ktorý pandemickými opatreniami výrazne utrpel. Pôvodne chceli mať manifestáciu na námestí SNP zajtra. "Jej súčasťou mala byť veľká choreografia, ako napr. symbolické pochovávanie hudobných nástrojov ako symbol pochovania kultúry," vysvetlila Vladimíra Pôbišová, PR manažér podujatia. To ešte včera presunuli do online priestoru, najnovšie ale našli iné riešenie. "Presúvame akciu za okrúhly stôl. Budeme ďalej rozprávať o tom, že existuje v kultúre množstvo ľudí, ktorí sú pred existenčným zánikom," povedala Pôbišová.

Lepšie nateraz obišla Konferencia biskupov Slovenska. Na dva dni totiž ešte môžu bohoslužby fungovať podľa pôvodných opatrení. "Konferencia biskupov Slovenska kontaktovala Úrad verejného zdravotníctva SR a dostali sme odpoveď, že tento zákaz sa na verejné bohoslužby nevzťahuje. Tie majú byť úplne prerušené až od štvrtka 15. októbra," uviedol Martin Kramara, hovorca KBS.

Podľa ústavného právnika ale treba rozlišovať zhromažďovanie sa ľudí za cieľom vyjadrenia jednotného postoja a dosiahnutia splnenia požiadaviek a zgrupovanie sa za účelom napríklad oddychu. "Nie je zakázané zgrupovanie sa ľudí napríklad, keď sa idú navštíviť, alebo keď ide niekto zbierať huby. Lebo tam to nie je výkon zhromažďovacieho práva, lebo tam chýba zaujať postoj na nejakú vec verejného záujmu," vyjadril sa Vincent Bujňák, Katedra ústavného práva, Právnická fakulta UK.

Na nejasnosti ohľadom tohto opatrenia reaguje aj rezort spravodlivosti. Ide podľa neho o zákaz protestov a verejných zhromaždení. Upozorňuje ale, že pod tento zákaz spadajú aj rôzne súkromné aktivity a stretnutia. "Ide napríklad o organizované rodinné oslavy, slávnosti, stretnutia priateľov nad pokrmom, stolové spoločenstvá. Všetky tie zhromaždenia, ktoré je možné odložiť," uvádza sa v stanovisku MS SR.

Zakázané nie sú teda náhodné stretnutia ľudí na zastávkach, v prírode, či v radoch v obchode. A čo sa týka skupinových športových aktivít, tie voľnočasové sú povolené aj nad počet 6 ľudí a organizované tréningy v športových kluboch sú podľa verejného úradu z dôvodu hromadného podujatia zakázané. "A polícia je povinná kontrolovať, či sa niekde ten zákaz neporušuje," vyjadrila sa Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK a PZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy