Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Objavili sa pochybnosti o testoch na koronavírus z Ukrajiny. Falošné výsledky pripustil aj Krajčí
Zdielať na

Objavili sa pochybnosti o testoch na koronavírus z Ukrajiny. Falošné výsledky pripustil aj Krajčí

BRATISLAVA / Jedným z najčastejšie spomínaných prípadov importovania koronavírusu zo zahraničia je prenos z Ukrajiny. A to napriek tomu, že ľudia odtiaľ prichádzajú aj s výsledkami testov. Objavili sa preto pochybnosti o ich pravdivosti. Sám minister zdravotníctva pripustil, že viaceré výsledky testov môžu byť falošné. Naša hraničná polícia testy kontroluje. Zisťovali sme, či je vôbec možné falzifikáty odhaliť.

Z Ukrajiny hlásia už vyše 250-tisíc infikovaných koronavírusom a prvýkrát prekročili hranicu vyše 100 úmrtí za jeden deň. Hraniční policajti na schengenskej hranici sú preto mimoriadne opatrní a pri kontrolách akceptujú iba potvrdenia certifikovaných laboratórií.

Keďže počas leta prišlo na Slovensko najviac importovaných prípadov z Ukrajiny, minister zdravotníctva začal o pravosti ukrajinských testov pochybovať. "Viem, že väčšina testov z Ukrajiny je falošných, ale je tu tá druhá poistka, že o tom dotyčnom človeku vieme, má ísť do karantény a musí byť testovaný," povedal Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

Rezort zdravotníctva zatiaľ nezverejnil, o aký počet falošných potvrdení s negatívnymi výsledkami ide. "Ministerstvo zdravotníctva disponovalo touto informáciou z externého prostredia,. Aktuálne je uvedené v štádiu preverovania," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. "Na hraničných priechodoch Slovenska s Ukrajinou nebol zachytený žiadny falošný test na ochorenie COVID-19," vyjadrila sa hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická.

Zisťovali sme, či vôbec existuje spôsob, akým by sa dal falzifikát výsledku testov z Ukrajiny odhaliť. "Pravosť spomínaných testov nie je možné overiť. Formuláre neobsahujú ochranné prvky a potvrdenia nie je možné overiť online," povedala hovorkyňa PPZ SR Denisa Baloghová. "Laboratórnu diagnostiku COVID-19 metódou PCR je oprávnených vykonávať na území Ukrajiny 73 laboratórii," uviedla Kopernická.

Porovnali sme ukrajinské potvrdenia s našimi. Tie podľa hygienikov taktiež ochranné prvky neobsahujú. "Nie je problém kontaktovať dané laboratóriá a zistiť, či cestujúcemu skutočne test spravili," skonštatoval ukrajinský novinár Vitali Glagola.

V súčasnosti nie je negatívny test podmienkou vstupu z Ukrajiny na Slovensko. Prichádzajú k nám aj cestujúci bez testu, no tí sa musia podrobiť 5 dňovej karanténe a následne podstúpiť testovanie u nás. Je však otázne, či dodržiavanie ich domácej izolácie dokážu naše úrady skontrolovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy