Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zlučovanie mestských častí? Starostovia tvrdia, že by to bol návrat do minulosti
Zdielať na

Zlučovanie mestských častí? Starostovia tvrdia, že by to bol návrat do minulosti

BRATISLAVA, KOŠICE / Reformný plán Moderné a úspešné Slovensko, ktorý pochádza z dielne Ministerstva financií SR obsahuje aj reformu, na základe ktorej by sa v dvoch najväčších mestách Slovenska, v Bratislave a v Košiciach, zrušili mestské časti a vznikla by akási jedna úroveň riadenia.

Podľa autorov návrhu to prinesie vyššiu efektívnosť riadenia a uvoľnenia zdrojov, ktoré by mohli byť využívané efektívnejšie. Paradoxne, so starostami mestských častí o tom ešte nikto nediskutoval. Tvrdia však, že by to bol návrat do minulosti. 

"Pripadá mi choré, aby jedno mesto malo stovky poslancov. Treba sa aj v tomto trošku správať zodpovednejšie," hovorí premiér Igor Matovič. "Nespochybňujem úlohu mestských častí, z mojej dvojročnej pôsobnosti som presvedčený, že je významná a dôležitá," reaguje naopak primátor hlavného mesta Matúš Vallo. "Ak by došlo k takejto, povedzme, centralizácii moci na jedno miesto, zvyšuje riziko, že ak príde nehodný primátor na toto miesto, tak na to doplatíme všetci obyvatelia Bratislavy bez výnimky," myslí si starostka mestskej časti Karlová Ves Dana Čahojová. 

​Riadiť Bratislavu a Košice iba prostredníctvom magistrátov nie je najšťastnejšie riešenie. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Podľa predsedu ZMOS-u je prakticky nemožné, aby magistráty oboch metropol stíhali kvalitne a rýchlo vybaviť agendu, ktorú mali doteraz na starosti magistrát a mestské časti.

Snahu zaviesť v Bratislave a Košiciach jednu úroveň riadenia deklarovalo Ministerstvo financií SR (MF SR) v dokumente „Moderné a úspešné Slovensko“, ktorý predstavuje súhrn navrhovaných reforiem. Tréger by za správne riešenie považoval zníženie počtu mestských častí Bratislavy a Košíc.

"Niektoré mestské časti boli v oboch mestách vytvorené zbytočne. Peniaze by tak bolo možné ušetriť ponechaním niektorých mestských častí, pod ktorých správu by prešli tie mestské časti, ktoré budú zrušené. Jednu úroveň riadenia ale nepovažujem za šťastné riešenie. Je veľmi otázne, ako by to magistráty zvládali. Nemyslím si, že robiť jednotné riešenie pre obe mestá je správna cesta. Bratislava a Košice totiž majú rozdielne potreby,“ povedal Tréger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy