Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament bude vyberať nového generálneho prokurátora zo siedmich uchádzačov
Zdielať na

Parlament bude vyberať nového generálneho prokurátora zo siedmich uchádzačov

BRATISLAVA / Slovensko má zatiaľ oficiálne potvrdených sedem kandidátov na post generálneho prokurátora. Dlhodobo diskutovaná téma vyvrcholí v piatok popoludní. Návrhy na šéfa generálnej prokuratúry môžu relevantné inštitúcie podávať ústavno-právnemu výboru v parlamente do 16:00 hodiny.

Kandidáti na post generálneho prokurátora: 

  • Jozef Čentéš
  • Ján Šanta
  • Juraj Kliment
  • Rastislav Remeta
  • Maroš Žilinka
  • Tomáš Honz
  • Ján Hrivnák

Od začiatku sa verejne diskutovalo viacero mien. Faktom je, že rada prokurátorov napokon na post generálneho prokurátora oficiálne nominovala Jozefa Čentéša . Podporili ho aj ombudsmanka, viaceré právnické vysoké školy, ale dnes dopoludnia sa pridala aj slovenská komora exekútorov. Čentéša už v minulosti parlament zvolil za generálneho prokurátora, ale vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho nevymenoval.

Okrem Čentéša bol ako kandidát navrhnutý aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied nominuje do funkcie generálneho prokurátora sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta.

K týmto trom menám dnes pribudol kandidát vládneho hnutia OĽANO. Poslanci z tejto strany navrhujú prokurátora Rastislava Remetu, ktorý je vo vedení etickej komisie prokuratúry. Kandidáti ešte môžu pribudnúť, pretože termín je do dnes, do 16:00 hodiny. Už len dodám, že parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra.

Slovenská advokátska komora (SAK) navrhuje na post generálneho prokurátora SR prokurátora Maroša Žilinku. Potvrdila to hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. "Domnievame sa, že generálnym prokurátorom by mal byť kandidát, ktorý fungovaniu prokuratúry rozumie a zároveň má vysoký morálny aj odborný kredit,” povedala Donevová.

Ďalším kandidátom na generálneho prokurátora SR je Tomáš Honz z úradu špeciálnej prokuratúry. Potvrdila to šéfka poslaneckého klubu strany SaS Anna Zemanová, ktorá ho nominovala. "Ide o kandidáta, ktorý spĺňa základné podmienky, pričom jeho morálne vlastnosti a doterajší život dávajú záruku, že bude funkciu generálneho prokurátora vykonávať riadne a čestne. Taktiež preukázal potrebnú odvahu a vo svojej minulosti nemá nič, čo by ho mohli skompromitovať a čím by bol vydierateľný, ako sme toho boli svedkami v minulosti," povedala.

Právnická fakulta Trnavskej univerzity navrhla ako kandidáta na Generálneho prokurátora SR Jána Hrivnáka. Informáciu potvrdil dekanát fakulty.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy