Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto vyzerá čítanie v rukavičkách: Autor viacerých benátskych stavieb sa dočkal exkluzívnej publikácie
Zdielať na

Takto vyzerá čítanie v rukavičkách: Autor viacerých benátskych stavieb sa dočkal exkluzívnej publikácie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ak sa povie top turistické miesto, Benátky ním určite sú. Viacerí z vás tam v časoch pred pandémiou určite aspoň raz vycestovali. Mesto s jedinečnou atmosférou a unikátnymi stavbami z obdobia renesancie sa teší obľube turistov z celého sveta. Za viacerými architektonickými skvostmi stojí jediný muž.

Všetkým sú dobre známe mená ako Leonardo da Vinci či Michelangelo, medzi týchto významných umelcov sa radí aj architekt Andrea di Pietro della Gondola, ktorého svet architektov pozná skôr ako Andreu Palladia. Velikán talianskeho staviteľstva sa dočkal exkluzívnej publikácie.

"Meno Palladio dostal od jedného mecéna, ktorý mu chcel pomôcť a dať mu meno, ktoré pripomína antiku. Palladio znamená vznešený. Meno dostal začiatkom 40. rokov, kedy začal vytvárať prvé vily. Potom prerazil aj v Benátkach," uviedol prekladateľ publikácie Juraj Žáry. 

​Divadlá, mestské paláce, chrámy, to je len zlomok jeho unikátnej tvorby, ktorou sa kochajú návštevníci severného talianska. Bol tak významným architektom, že si zaslúži pozornosť v podobe knihy, a nie len takej hocijakej.

"Má kožený chrbát. Na túto knihu bol použitý pergamen, ktorý bol špeciálne hladený korkom podľa postupov, aké sa používali v 16. storočí," vysvetlila manažérka projektu Luxusná knižnica IKAR Mária Lešková. 

Zaujímavé vlastnosti má aj kniha, ktorá prácu umelca zachytáva. Váži 5 kilogramov, má 400 strán, je z fínskeho papiera, tureckého pergamenu a má nemecké viazanie. "Jediný Palladio sa špecializoval na staviteľstvo. Práve preto sú  jeho diela dokonalé a dokonca chránené dedičstvom UNESCO," povedala Gabriela Belopotocká, generálna manažérka IKARu. 

Len 100 originálov tejto unikátnej publikácie môže byť súčasťou súkromnej zbierky. Samotná kniha je taký skvost, že sa v nej listuje doslova v rukavičkách.

Toto z našej histórie ste možno nevedeli. Kto bol Uhorčik? Viac sa dozviete v nasledujúcej reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy