Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krajský súd potvrdil predchádzajúce rozhodnutie. Rudolf Kusý ostáva na slobode
Zdielať na

Krajský súd potvrdil predchádzajúce rozhodnutie. Rudolf Kusý ostáva na slobode

BRATISLAVA / Krajský súd v Bratislave v piatok ráno začal rozhodovať o sťažnosti prokurátora, že okresný súd nevzal starostu bratislavského Nového mesta Rudolfa Kusého do väzby. Po krátkom procese aj senát krajského súdu potvrdil predchádzajúce rozhodnutie a starosta ostáva na slobode.

V nedeľu Okresný súd v Bratislave v Rači po takmer 4 hodinách dospel k záveru, že nie je dôvod starostu mestskej časti stíhať vo väzbe. Prokurátor sa odvolal a prípad tak putoval na krajský súd, ktorý potvrdil rozhodnutie okresného súdu. Okrem toho, že nevidel dôvod na väzbu, rovnako spochybnil samotné obvinenie či Kusého skutky sú trestným činom. 

Podľa senátu súdu aj prípadné porušenie zákonných povinností pri nevydaní povolenia nie je trestným činom. Rovnako spochybnil., že by developerom vôbec nejaká škoda vznikla. Prokurátorka sa po rozhodnutí odmietla k veci vyjadriť. "Skutočne možno mať určité dôvodné pochybnosti o tom, či tie skutky, za ktoré bolo vznesené obvinenie vykazujú všetky znaky trestného činu. Sudca musí ešte predtým, ako pristúpi k skúmaniu väzobných dôvodov, musí preskúmať aj dôvodnosť vzneseného obvinenia," vyjadril sa sudca. 

"Je to úľava, že nepôjdem odtiaľto do Justičného paláca do nejakej cely, na druhej strane sa vôbec pýtam za čo," tvrdí Kusý. 

Bratislavská krajská kriminálka zadržala Rudolfa Kusého ešte v minulú stredu ráno. V súčasnosti čelí obvineniu z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za svojím stíhaním vidí možné konflikty s developermi, ktoré sa mali týkať povolenia stavieb. Výška ušlého zisku pre developera má predstavovať približne 75 000 eur.

Všetky kompetencie do skončenia trestného konania momentálne preberá vicestarosta Nového Mesta. V prípade preukázania viny hrozí Rudolfovi Kusému väzenie až na 12 rokov.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy